Ingredients:
Per al llevat mare:
50 grams d’aigua
0,02 grams de llevat fresc de fleca
90 grams de farina de força
Per a la massa
140 grams del llevat mare
335 grams de farina de força
100 grams d’ou (aprox. 2 ous M)
60 ml de llet
85 grams de mantega, temperatura ambient
60 grams de sucre
60 grams de llet
30 grams de mel
30 grams d’aiguanaf (Aigua de flor de taronger)
15 grams de Rom
1 culleradeta de cafè de canyella en pols
Ratlladura de una llimona (sense part blanca)
15 grams de llevat fresc de fleca
5 grams sal
Per la decoració:
1 ou per pintar
Fruites confitades: taronja, meló, cireres, etc.
Sucre bolado per posar damunt de la coca o be sucre mullat amb aigua
Granet d’ametlla
Sucre llostre per decorar
1 figura de rei
1 fava
Elaboració:
Per al llevat mare (preparareu-ho la nit abans)
Barregem amb la farina, l’aigua i el llevat i amassem fins que la massa sigui homogènia, tot fent una bola. Deixem reposar dins de un bol tota la nit tapat i fora de corrents d’aire. Ha de reposar un mínim de 12 hores a una temperatura per sobre dels 20º C.
Per a la massa
Col·loquem la farina en forma de volcà dins un bol o bé a la màquina d’amassar i comencem a barrejar tots el ingredients, menys la mantega.
Ho barregem bé amb els dits diluint-ho tot, o amb la màquina. S’amassa fins que quedi una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans aprox. 5 minuts. Deixem reposar uns 10 minuts per tal que perdi nervi. Passat el temps de repòs incorporem la mantega, tornem a treballar fins que la pasta sigui ben llisa i brillant treballem aprox. uns 10 minuts. Deixem fermentar dins de un bol, la tapem i la posem fora de corrents aproximadament 2 hores. Ha de doblar el seu volum.
A continuació li donem la forma de tortell, fent un forat al mig i estirant la pasta per engrandint el tortell o bé fem unes boles de un pes igual i les distribuïm en forma de corona. Quan doblin la seva mida encaixen una amb altra fent forma de corona.
Si la massa tendeix a encongir-se, és que no està ben reposada. La deixem reposar uns altres deu minuts i es treballarà millor.
Una vegada donada la forma, la col·loquem sobre una safata sobre la que prèviament haurem posat un paper de forn.
Deixarem reposar fins que dobli el volum, en un lloc fora de corrents d’aire i el mes càlid possible. Aquesta fermentació es mes curta.
Arribat el punt de la cocció pintem amb ou batut, molt suaument i adornem amb la fruita confitada i el sucre bolado i el granet d’ametlla.
Pre-escalfem el forn a 160°C, dalt i baix, posem un cassó amb una mica d’aigua. I enfornem uns 5 minuts.Passat aquest temps pugem la temperatura a 180ºC i deixem coure uns 13 minuts mes, fins a un total 18-20 minuts. Si veiem que es torra massa, hi posem un full de paper d’alumini per sobre.
Un cop cuit, deixem reposar sobre una reixeta i, quan estigui fred, el podeu fer farcit al vostre gust o menjar directament. En el cas de fer-lo farcit és el moment de posar-hi la figura i la fava. I en el cas del tortell sol, quan li donem la forma de tortell hi posarem les figures ben amagades. I decorem amb una mica de sucre llustre.

- Tortell de reis -
- Manel Baxerias
ARA A PORTADA
Publicat el 06 de gener de 2023 a les 11:03
Actualitzat el 12 de desembre de 2023 a les 11:22
Et pot interessar
-
Societat Dispositiu especial de trànsit per al Gran Premi de MotoGP a Montmeló
-
Societat Aquests seran els cursos de l'escola d'adults de Cardedeu el 2025-2026
-
Societat Tomben la històrica estació de tren de Parets pel desdoblament de l'R3
-
Societat Festa Major de Granollers: tota la programació
-
Societat Una doctora de l'Hospital de Granollers a una pacient: «Si no em parla en espanyol no l'atendré»
-
Societat Granollers fa el primer pas cap a l'habitatge cooperatiu: «Saber que no et faran fora dona estabilitat i tranquil·litat»