
La Unió de Fabricants de Mobles de la Garriga, ens compost pels principals fabricants de mobles de la zona, compta actualment amb només quatre empreses associades. N'havien arribat a ser més de vint abans dels anys de recessió. "La majoria han anat tancant per la crisi econòmica", explica el president de la Unió, Antoni Castillo. El sector, històricament un dels puntals econòmics del municipi i de la comarca, està en fase de "supervivència", sentencia Castillo. En aquest sentit, ha avisat que les empreses que no han tancat han reduït dràsticament les seves plantilles. L'empresa del mateix president de la Unió, Jofer Mobles, ha passat de vint a set treballadors en els últims anys. Davant d'aquestes xifres, els fabricants opten per solucions imaginatives.
"El mercat del moble està canviant, ja no serà mai més com abans", pronostica Castillo a l'ACN, i afegeix que la crisi econòmica ha fet molt mal al sector. "Fem mobles de qualitat i la gent ha baixat molt el nivell adquisitiu", explica preocupat. En el mateix sentit, Castillo adverteix que el moble ha deixat de tenir aquell punt de distinció a les llars que tenia anys enrere.
Ikea, la gran culpable?
El president de la Unió de Fabricants de Mobles de la Garriga Antoni Castillo, però, no considera que Ikea tingui la culpa dels moments que viu el sector al municipi vallesà. És una empresa que "s'ha adaptat molt bé", indica, però "tenim clients diferents". El client de la Garriga té un cert poder adquisitiu, explica Castillo. Tot i això, reitera que els fabricants vallesans estan fent esforços per "sobreviure" i no haver de tancar.
En la mateixa línia, l'alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó (CiU), assegura que Ikea no té la culpa dels moments de "dificultat" que està passant el sector del moble al municipi. Segons Budó, el client que s'acosta al poble busca un moble concret i "de qualitat", que no és comparable al producte que es troba als magatzems Ikea. Budó atribueix la situació actual d'aquest sector a la crisi global: "És un sector molt vinculat a la construcció", apunta. L'alcaldessa afegeix que hi ha moltes botigues de mobles que han hagut de tancar, "sobretot al centre de la població", però que tot i així des de l'Ajuntament treballaran perquè la Garriga continuï sent un "referent del moble de qualitat".
Canvis urbanístics per ajudar el sector
En aquest sentit, l'Ajuntament està treballant amb la Generalitat perquè la concentració de botigues de mobles que hi ha a la zona nord del municipi quedi inclosa en la trama urbana, per d'aquesta manera afavorir el comerç. Budó avisa que s'ha de fet tot el que estigui a l'abast del consistori per "cuidar" el moble de la Garriga i per mantenir la "referència de qualitat".
Davant la recessió del sector i del tancament de fabricants a la comarca, l'empresa d'Antonio Castillo ha optat per vendre directament els mobles als clients, sense passar per comerços ni intermediaris. Ha destinat 500 metres quadrats de la seva nau a la venda i exposició de mobles. D'aquesta manera, "els clients tindran mobles de qualitat a un preu més assequible", assegura. Aquests dies està ultimant la sala d'exposicions i té previst començar amb la venda directa el pròxim mes de novembre. "D'aquí tres anys, us explicaré si la idea ha funcionat", conclou. Si funciona, és que el moble garriguenc continua viu.
