
Ingredients per a 2 tortells grans:
Per a la massa mare:
30 grams de llevat o 1 sobre de llevat de forner Maizena
125 grams de farina fluixa
L'aigua que agafi (tèbia)
Per al brioix:
75 grams de mantega a temperatura ambient
75 grams de sucre
5 grams de sal
1 culleradeta d'essència de vainilla o sucre de vainilla
1 culleradeta de canyella en pols
3 ous a temperatura ambient
25 grams d'anís sec
25 grams aigua de tarongina (aiguanaf)
La pell de ½ llimona, ratllada sense la part blanca
400 grams de farina de força (aproximadament)
Per al massapà:
100 grams de pols d'ametlla
100 grams de sucre de llustre
L'aigua que agafi (aproximadament 20 cl.)
Per a la decoració:
Cireres confitades
Meló confitat
Ametlla filada
Sucre 'bolado', o humit amb aigua si no en tinguéssiu
La corona
La fava
El rei
Elaboració:
Per fer el massapà, poseu en un bol el sucre llustre, la pols d'ametlla i una mica d'aigua, i remeneu-ho bé fins aconseguir una pasta homogènia. Incorporeu-hi la figureta i la fava i estireu el massapà fins que quedi com un caneló. Tapeu-lo i reserveu-lo.
Pel que fa a la massa mare, pasteu en un bol la farina fluixa, el llevat i l'aigua tèbia, fins que quedi tot lligat. Tapeu-ho amb un drap net i deixeu-ho reposar en un lloc calent fins que dobli la seva mida. Un cop tinguem la massa mare a punt, poseu en un altre bol la mantega i el sucre i pasteu-ho bé. Afegiu-hi la sal, la vainilla, la canyella en pols i la pell de llimona, i pasteu-ho fins aconseguir una massa ben homogènia. Afegiu-hi els ous -un a un-, l'aiguanaf, l'anís, la massa mare i la farina de força. Barregeu-ho fins a aconseguir una massa compacta i elàstica.
Estireu la massa del brioix amb el rodet, poseu-hi el massapà a sobre i emboliqueu-lo amb la massa, de manera que us quedi una massa llarga i rodona farcida de massapà. Després, ajunteu les dues puntes de la massa farcida per a donar-li forma de tortell.
Poseu el tortell sobre la safata de forn, ruixeu-lo amb anís -podeu fer servir un esprai- i col·loqueu-hi la fruita confitada per sobre. Tapeu-ho tot amb un drap net i deixeu-ho reposar per segona vegada perquè dobli el seu volum. Torneu a esquitxar el tortell amb una mica d'aigua i una mica d'anís per tal que no s'assequi. Finalment, poseu-hi sucre bolado (o humit amb aigua) i coeu-lo al forn a 170 graus durant 20-30 minuts aproximadament, segons el forn.
Aquesta i més receptes, a la Cuina Irreductible
