UGT critica a Granollers «l'explotació laboral» de les empreses multiserveis

El sindicat presenta un informe que precisa que al Vallès Oriental hi ha registrades 25 organitzacions i gairebé 300 treballadors d’aquest sector | Diuen que treballen més hores i que tenen més inseguretat, temporalitat i pitjors salaris comparats amb els mateixos llocs a altres empreses | Calculen que a l’àrea metropolitana hi ha uns 27.326 treballadors registrats en aquestes empreses

  • Òscar Riu, Vicenç Albiol i Afra Blanco, durant la roda de premsa -
Publicat el 11 d’abril de 2017 a les 20:30
Les empreses multiserveis són aquelles que ofereixen serveis molt amplis que inclouen des de neteja fins a seguretat, manteniment, hostaleria i transport, però amb unes condicions laborals i sous mínims.

Aquest dimarts, UGT Vallès Oriental ha presentat a Granollers l’informe A igual treball, igual sou, una aproximació que denuncia "l’explotació laboral" que representen aquestes empreses. Han precisat que a la regió metropolitana (els dos Vallesos, Barcelona ciutat, el Barcelonès, Maresme i el Baix Llobregat) hi ha 27.326 treballadors registrats d’aquestes companyies, 299 dels quals a la comarca.

La representant d’UGT Afra Blanco ha precisat que “el 84’3% dels treballadors catalans explotats i detectats per nosaltres es troben a la regió metropolitana, i d’aquests, un 2% estan registrats al Vallès Oriental”.

La gran majoria d’aquestes companyies són microempreses, cosa que segons el sindicat és perquè així es fa més complicat el seu control. El sindicat creu que la reforma laboral del 2012 va donar ales a aquestes empreses.

Per la seva banda, Vicenç Albiol, responsable d’acció sindical de la UGT al Vallès Oriental, ha criticat que la reforma laboral de l’any 2012 va donar ales a aquest tipus d’empreses: “Va donar prioritat a l’aplicació de convenis d’empresa per davant dels sectorials. Això fa que intentin aplicar els seves condicions”. Això es nota, segons el sindicat, en augments de jornades, inseguretat als llocs de treball, més temporalitat i pitjors salaris comparats amb els mateixos llocs de treball, en alguns casos amb diferències de 10.000 euros anuals.
A més, UGT creu que les administracions tenen part de responsabilitat per intentar resoldre la situació. Òscar Riu, secretari comarcal d’UGT,  El sindicat creu que les administracions tenen una responsabilitat: “El que prioritzen és el preu, però això es pot bloquejar especificant als plecs de condicions el conveni sectorial que s’ha d’aplicar”, ha dit.

El sindicat ha assegurat que combatran aquesta situació tal i com van fer a finals del segle XX amb les empreses de treball temporal.