
L'Espai Jove El Galliner, de Lliçà d'Amunt, va acollir dimecres la jornada Nous assetjaments a través de les xarxes socials, que va comptar amb la participació d’uns seixantena professionals que treballen amb joves. L'objectiu era analitzar i reflexionar al voltant de les tecnologies de la comunicació, tractant d’aportar elements per treballar els assetjaments. És la tercera jornada organitzada des de la Taula de Salut Jove del Vallès Oriental, que està formada per tècnics de joventut de Canovelles, Montmeló i Montornès, així com els responsables dels tres programes de drogues existents a la comarca: el pla de prevenció de drogues de la C-17 (que dóna servei a la Garriga, l’Ametlla, Figaró-Montmany, Tagamanent i les Franqueses), el pla de drogues de la Vall del Tenes (Bigues i Riells, Santa Eulàlia, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall) i el Tritó-Baix Montseny, que aplega 12 municipis d’aquesta comarca natural.
Desprès de la benvinguda de l’alcalde de Lliça d’Amunt, Ignasi Simón, i del president del Consell Comarcal, José Orive, la primera de les ponents, Maria José Bartrina, va contextualitzar l’abast del fenomen de l’assetjament a través de les xarxes socials, tot reflexionant sobre les característiques dels joves, tant víctimes com agressors, vinculats a aquestes situacions. La seva intervenció va servir per identificar les principals conductes de risc, així com les eines utilitzades en la conducta assetjadora.
En la segona part de la jornada, Sílvia Madrid, treballadora social, va parlar sobre l’assetjament entre iguals i el ciberassetjament, centrant-se en una investigació duta a terme en un institut de la comarca d’Osona. També va aprofitar la seva intervenció per presentar propostes per tal de poder elaborar instruments o estratègies per a la detecció i l’abordatge de les relacions desiguals de poder.
Per la seva banda, Dolors Reig, psicòloga social, va defensar la importància de la xarxa social com a element clau i potenciador de la sociabilitat. Segons Reig, si sabem potenciar les avantatges dels usos de les tecnologies també en disminuírem els inconvenients. Finalment, Marc Masip, de l’empresa Desconect@, que treballa per fomentar el bon ús de les noves tecnologies, va parlar del perfil dels adolescents addictes a les xarxes socials i al telèfon mòbil.