Valoració de la primera fase d'aplicació del pla de mobilitat de Cardedeu

Publicat el 31 de gener de 2007 a les 13:09
Valoració de la primera fase d'aplicació del pla de mobilitat de Cardedeu
 
VIANANTS
 
1.-Amb la nova senyalització es genera una zona de vianants més àmplia, segura i interconnectada entre Plaça Sant Corneli, Plaça de l'Església, Plaça Anselm Clavé, Plaça Sant Joan i Plaça Marc Viadé. A aquesta zona només s'hi permet l'accés de veïns i càrrega i descàrrega en els horaris establerts.
 
BICICLETES
 
2.-Els carrers Dr.Klein, carrer Montseny, Pau Gesa i Pere Mercader passen a ser Zona 30 i les bicicletes poden optar-hi com a vies preferents.
 
3.-Un tram del carrer Acàcies es senyalitza com a zona de prioritat invertida amb preferència per a vianants i bicicletes per tal de millorar la seguretat en l'accés al tram de carril bici fins a l'escola Corbella.
 
VEHICLES
 
4.-Els aparcaments propers al centre s'amplien amb la generació d'un nou aparcament al passeig Mestre Alexandri (45 places i ampliable) a menys de 250 metres del centre i amb recorregut accessible per arribar-hi a peu. S'ha pogut detectar que aquest aparcament només funciona a ple rendiment els dilluns durant el mercat setmanal i l'Ajuntament en recomana el seu ús, sobretot per aquells que deixen estacionat el vehicle més d'una hora i mitja, per tal d'evitar l'ocupació de places rotacionals en zona vermella. Aquest aparcament s'ha senyalitzat per accedir-hi des de totes les entrades del poble.
 
5.-La reducció de places d'aparcament de rotació és d'11 places a la Diagonal Fivaller i al carrer de Baix. Aquesta actuació ha estat totalment necessària per a garantir l'ampliació de la zona de vianants segons el punt primer i es veu compensada sobradament segons els nous aparcaments detallats anteriorment.
 
6.-La nova senyalització del trànsit de vehicles també possibilita el recorregut pel perímetre de la zona de vianants sense la necessitat d'atravessar-la, garantint-ne la pacificació.
 
7.-Amb els nous sentits de carrers s'augmenta la seguretat en les diferents cruïlles detectades com a insegures, segons els informes d'accidentabilitat. Cal tenir en compte que s'ha millorat la seguretat en totes les cruïlles de la zona Centre que s'havien identificat com a insegures durant el procés participatiu.
 
8.-Amb els nous sentits de carrers s'evita el trànsit intern que pretén evitar semàfors, redirigint-lo per les vies bàsiques principals. Es resol així també la greu problemàtica del carrer Pere Mercader que suportava més de 2.000 vehicles diaris amb voreres insuficients.
 
9.-També fan possible l'ús puntual com a zona de vianants en diferents trams del carrer Doctor Klein. (Festes, mercat o altres activitats o talls puntuals de Dr.Klein).
 
10.-Una vegada s'ha aplicat la fase de senyalització, s'han realitzat nous comptatges que han permès reajustar els semàfors de la cruïlla de l'Avinguda del Rei en Jaume amb Àngel Guimerà i carretera de Dosrius, per tal de donar més fluïdesa al trànsit de la pròpia Avinguda o de la incorporació des de la carretera de Dosrius.
 
11.-També s'han realitzat nous comptatges per al reajust del semàfor a la cruïlla d'Àngel Guimerà i Eduard Corbella, per tal d'augmentar la fluïdesa en la sortida des del barri de l'Estalvi.
 
12.-Els aparcaments en bateria es substituiran progressivament per semibateria d'incorporació marxa endarrera, per millorar la visibilitat i l'agilitat en totes les maniobres. D'aquesta manera s'ajusten aquests aparcaments als criteris de seguretat recomanats pel Servei Català del Trànsit, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
 
 
OBRA PÚBLICA
 
13.-Per tal de millorar la seguretat i l'estat de les vies s'han realitzat els asfaltats, entre l'Ajuntament de Cardedeu i la Diputació de Barcelona, de més de 6.000 metres quadrats de via pública.
 
14.-També s'han realitzat altres sol·licituds del procés participatiu per a la mobilitat, com ara la suavització dels passos elevats a l'Avinguda Onze de Setembre, l'acondicionament de l'espai de pas de vianants sota el pont a la carretera de Dosrius i un quart pas de vianants semaforitzat a la cruïlla de l'Avinguda del Rei en Jaume a l'alçada de la carretera de Dosrius.
 
15.-S'està executant l'obra per millorar l'accessibilitat a peu a l'estació del ferrocarril, tant des de l'Avinguda del Rei en Jaume com des del centre de la vila. S'ha millorat l'accessibilitat en diferents cruïlles de l'Avinguda del Rei en Jaume, en el seu tram central.
 
16.-La implantació de la nova ordenació viària facilita l'execució de les diferents obres en fase de licitació:
• Reforma de la Plaça Francesc Macià, generant una nova plaça per a vianants i un accés per bicicletes al centre de la vila. Aquesta proposta sorgeix del procés participatiu per a la Mobilitat.
• Plataforma única al carrer Montseny, entre Padró i P.Mercader, per a millorar la seguretat en la connexió de vianants entre el centre de la vila i Àngel Guimerà. També pretén reordenar l'espai públic, i respon a la vegada a una de les propostes del procés participatiu.
 
17.-Està també en fase de licitació l'obra per a l'execució d'una plataforma única al carrer Vilaseca, per tal de millorar la seguretat dels vianants i l'accessibilitat entre les diferents oficines municipals.
 
18.-També es troba en fase de licitació el projecte del carril bici, per tal de connectar els trams existents, les diferents escoles i els barris de Cardedeu. Amb aquest mateix projecte es millora l'accessibilitat per a vianants i bicicletes en la connexió entre plaça Joan Alsina i Mare de Déu del Pilar, i s'augmenta la seguretat a l'entrada i sortida de l'escola Dolors Granés i es millora la seva connectivitat amb la plaça.
 
 
A més:
Per a més informació, al web municipal www.cardedeu.cat hi ha diferents presentacions de les fases del Pla de Mobilitat.
 
Recordar també que en qualsevol canvi de recorregut habitual és necessari un temps d'adaptació, que esperem que sigui el mínim possible i que comporti les mínimes molèsties. En qualsevol cas, entenem que aquest procés d'adaptació afecta bàsicament als conductors de vehicles, que per la seva pròpia condició de transport motoritzat poden assumir-ho més fàcilment que els qui opten per altres modes de transport.
 
Aprofitem per recordar que l'objectiu bàsic del Pla de Mobilitat és aconseguir un model de mobilitat sostenible per Cardedeu, que combini els diferents modes de transport de forma eficaç i eficient per tal de garantir el dret a desplaçar-se, a la vegada que minimitzi els impactes ambientals i socials negatius dels mitjans de transport motoritzats sobre el territori.
 
El model es basa en:
• Fomentar i donar preferència als desplaçaments a peu o amb bicicleta, i incentivar la utilització del transport públic i col.lectiu.
• Crear mesures perquè els usuaris de transport privat que no opten per altres mitjans alternatius utilitzin la xarxa viària bàsica amb aparcaments perifèrics –no interns- propers a les àrees comercials.
 
En definitiva, l'objectiu de l'Ajuntament de Cardedeu és oferir a la ciutadania un model de mobilitat que millori la qualitat de vida dels habitants, així com continuar fent de Cardedeu un poble millor.