Dijous 31 de maig
9 h. Acte commemoratiu en el Cementiri de Granollers.
18 h. Visita guiada pels llocs del bombardeig, a càrrec dels historiadors Joan Garriga, Cinta Cantarell i Francesc Sánchez. Organitza: Museu de
Granollers. (Visita gratuïta. Preferiblement, els interessats en
participar-hi han de contactar prèviament amb el Museu, c. d'Anselm Clavé, 40-42, tel. 93 870 65 08).
19.30 h. Conferència: "Violència i món actual", a càrrec de Gabriel Cardona, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
Lloc: Centre Cívic Jaume Oller. Organitza: Associació Averroes per al Desenvolupament i la Comunicació.
Dissabte 9 de juny
10 h. Pintem la pau. Lloc: Parc del Congost. Amb la participació dels Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Granollers, en intercanvi amb joves de Medellín (Colòmbia).
Detalls desconeguts
Segons l'historiador Joan Garriga, la visita guiada d'enguany ha de permetre "tancar un cicle sobre el càstig brutal i innecessari, el drama humà, dels atacs de l'aviació sobre Granollers i el Vallès Oriental, no només el del 31 de maig del 38, sinó també els del 1939". Es recorreran els indrets de la ciutat que van resultar més afectats pel bombardeig de l'any 1938, edificis i carrers del nucli central. A més, s'aportaran detalls tècnics per conèixer millor com eren les bombes que hi van llançar i els motius per utilitzar-ne aquest tipus, més dades sobre els seus efectes humans -amb xifres i percentatges per edat i per sexe- i efectes materials, així com nous detalls sobre els refugis de la Guerra Civil -bàsicament del voltant de la via del tren de la línia de França, a l'avenida de la luz", nous aspectes sobre bombardejos posteriors i més desconeguts, l'any 1939, i conseqüències socials i econòmiques durant el final de la guerra i la posterior dictadura.
Mentrestant, el Museu de Granollers i l'Institut Municipal de la Comunicació continuen la preparació d'un documental que completarà, encara més, aquesta nova aportació històrica sobre els bombardejos a la comarca, amb material inèdit.