Els meteoròlegs catalans denuncien la criminalització de l'Aemet per la dana

Els homes i dones del temps lamenten tant la persecució judicial com les teories conspiranoiques

L'Aemet va avisar en temps i forma sobre la magnitud de la dana al País Valencià
L'Aemet va avisar en temps i forma sobre la magnitud de la dana al País Valencià | Europa Press
25 de novembre de 2024, 11:40
Actualitzat: 02 de desembre, 9:28h

Una de les derivades del desastre de la dana ha estat la criminalització dels organismes meteorològics. Una tendència que feia anys que anava a l'alça i que ha arribat ara a l'apogeu amb la denúncia i posterior obertura d'una causa penal per homicidi penal contra la presidenta de l'Aemet, María José Rallo. Els meteoròlegs catalans han dit prou i han difós un manifest que defensa la tasca dels seus col·legues i també lamenta les teories conspiranoiques així com els mitjans que aposten per les fake news.

Una predicció encertada

La meteorologia és una ciència que es basa en models de probabilitat. D'aquesta manera, les previsions no són exactes i, en certes ocasions, es poden equivocar. Tanmateix, en l'episodi de la dana -malgrat la dificultat de preveure com es comporten les gotes fredes- el pronòstic de l'Aemet abans i durant l'episodi va ser molt encertat.

Tot i això, els seus responsables i treballadors s'han vist involucrats de ple en la lluita partidista per eludir les responsabilitats de la dana. La seva presidenta, a més, és una de les persones investigades per un jutjat de València després de la denúncia per homicidi imprudent interposada per l'organització ultradretana Manos Limpias.

Davant d'aquesta situació, una cinquantena d'homes i dones del temps catalans -de mitjans com 3cat, RAC1, TVE o betéve, però també de centres de recerca i universitats- han consensuat un manifest de suport als seus col·legues de l'Aemet. “Fa setmanes que pateixen actes i insults constants i ara són objectes d'accions judicials que pretenen posar la ciència al punt de mira”, assenyala el manifest. “Més enllà de missatges individuals, crèiem que calia posicionar-nos de manera clara i col·lectiva", explica a Nació el meteoròleg Àlex Sancliment, del diari Ara i l'empresa Taiko.

A banda de reconèixer les bones previsions i l'emissió dels avisos, també destaquen la bona feina dels professionals de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Finalment, el document signat per professionals com Gemma Puig, Mònica Usart, Francesc Mauri, Tomàs Molina, Santi Segalà, Sònia Papell, Marcos Amores, Manola Brunet i Javier Martín Vide, entre altres- també denúncia una tendència creixent en els darrers anys: la desinformació en forma de “teories conspiranoiques i titulars informatius manipulats per aconseguir interaccions en xarxes socials”.