Els 1.500 científics que durant aquesta setmana s'han reunit a Barcelona en el marc de la Conferència del Decenni de l'Oceà han demanat més finançament per poder tirar endavant les iniciatives científiques que tenen com a missió entendre l'impacte de la contaminació marina en la salut humana. Aquesta és una de les "crides a l'acció" incloses a la Declaració de Barcelona per poder afrontar les tretze prioritats per al coneixement dels oceans. Una altra d'aquestes crides reclama a estats, filantrop, entitats de l'ONU, indústria i comunitat científica a "implicar-se fermament" perquè les prioritats identificades es tradueixin en "accions tangibles".
Una de les primeres accions tangibles que reclamen els científics dels oceans s'ha anunciat aquest mateix divendres, mentre s'estava celebrant a la capital catalana l'acte de cloenda de la conferència.
La Comissió Europea ha anunciat que sumarà forces amb Unesco Ocean a través d'un full de ruta que "alinea i connecta" la Unió Europea i els programes del Decenni de l'Oceà i que "mobilitza socis dins i fora de la UE".
I és que la tercera crida que fa la Declaració de Barcelona és per "aprofitar totes les oportunitats" per "augmentar la conscienciació i la visibilitat" dels resultats de la conferència barcelonina "com a marc rector essencial per a les prioritats mundials de la ciència i el coneixement oceànics".
🌊🤝JUST PUBLISHED at #OceanDecade24: based on insights shared by the global ocean community, the Barcelona Statement identifies priority areas of action for the #OceanDecade in the coming years.
— UN Ocean Decade (@UNOceanDecade) April 12, 2024
Read it here: https://t.co/dPWOkJQZVC pic.twitter.com/WTTnYXIT1c
Prioritats que, a banda de la comprensió de l'impacte de la contaminació dels oceans sobre la salut humana i els ecosistemes passa millorar la gestió dels ecosistemes marins i costaner, per entendre "millor" els ecosistemes d'aigües profundes i l'impacte que hi tenen el canvi climàtic i les activitats econòmiques "noves o emergents" o per fomentar la pesca i l'aqüicultura "a petita escala, sostenible, resilient i equitativa", així com per "facilitar la gestió sostenible de la pesca industrial".
Altres prioritats que marca la Declaració de Barcelona són reforçar la producció sostenible d'aliments aquàtics -amb la mirada posada als països en desenvolupament- o fomentar projectes d'economia oceànica "sostenibles i resilients al clima", tot prioritzant els que "integrin la conservació ambiental amb beneficis socioeconòmics per a les comunitats locals".
Prioritat: mitigar el canvi climàtic
També es considera prioritari "ampliar ràpidament la mitigació del canvi climàtic, fins i tot mitjançant l'energia renovable marina i la gestió dels ecosistemes costaners", permetre una "comprensió oportuna" de la viabilitat tècnica, ecològica i social de les iniciatives d'eliminació de diòxid de carboni marí o "augmentar el compromís" amb el sector de la salut i comprendre millor les connexions entre la salut dels oceans i la salut humana.
Finalment, una altra de les prioritats detectades és desenvolupar models econòmics, polítiques i instruments financers "innovadors" per diversificar i accelerar la inversió en ciència oceànica i en infraestructures sostenibles.