«Salut, terra i futur»: centenars de joves protesten a Barcelona en contra de la crisi ecosocial

Unes 1700 persones han omplert els carrers de la capital catalana en la manifestació ecologista contra el model econòmic i turístic de la ciutat convocada per col·lectius com End Fossil, Joventut pel Clima - Fridays for Future, Futuro Vegetal i Arran

A la manifestació s'hi han concentrat unes 1700 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona
A la manifestació s'hi han concentrat unes 1700 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona | Europa Press / Lorena Sopena
Redacció
08 de juny del 2024
Actualitzat el 10 de juny a les 9:40h

Contra la crisi climàtica, "Salut, terra i futur". Aquest ha estat el lema de la protesta que, aquest dissabte a la tarda, ha aplegat centenars de joves als carrers de Barcelona. En la línia de les manifestacions a Palma i les Iles Canàries, i a les portes de les eleccions europees del 9-J, diferents col·lectius juvenils i ecologistes han reclamat un canvi de rumb per garantir un millor futur a les pròximes generacions, malgrat que hi ha la sensació que les conseqüències de la crisi ecosocial són irreversibles. "És el moment de dir prou. Volem un futur digne i només serà digne si el construïm nosaltres", ha etzibat una dels portaveus de la manifestació, Júlia Roig. La manifestació ha sortit de l'Arc de Triomf a un quart de vuit del vespre en direcció a la plaça de Catalunya.


Segons la Guàrdia Urbana, a la convocatòria s'hi han aplegat unes 1.700 persones, convocades per entitats com End Fossil, Joventut pel Clima - Fridays for Future, Futuro Vegetal i Arran. Els diferents col·lectius han demanat acabar amb el monocultiu turístic, que, asseguren, "destrueix la terra, explota laboralment i expulsa els veïns". En aquesta línia reclamen una "nova mirada" sobre el país que permeti fer compatibles les necessitats de la natura i el desenvolupament de la vida humana.

 

La protesta és també un clam per al decreixement de l'economia, apostant per un model de producció i consum de proximitat i una millor "redistribució " de la riquesa. La nacionalització de sectors estratègics o fer que les decisions sobre l'ús dels recursos siguin en base a les necessitats de la comunitat i les limitacions de la naturalesa són altres de les reivindicacions. En aquest sentit, a la manifestació s'hi han adherit col·lectius com el Sindicat de Llogateres de Catalunya, la USTEC, l'Observatori del Deute en la Globalització, Aturem Hard Rock, Campanya Contra el Quart Cinturó, Acció Escolta de Catalunya i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, entre altres.

"La vida sota el sistema capitalista és insostenible", conclou el programa elaborat pels col·lectius que impulsen la protesta. Una de les portaveus de la protesta, Júlia Roig, diu que fa anys que s'arrossega un "context de no futur" per als joves: "No tenim feina, no tenim diners i no podem marxar de casa. Estem farts de viure en un sistema que ens ofega dia a dia".

Un altre dels portaveus de la protesta, Miquel Roca, ha explicat que la protesta d'aquest dissabte vol justament "mostrar les preocupacions del joves" i fer un crit a la societat i les institucions per assenyalar els culpables d'aquesta precarietat. En aquest sentit, situen el capitalisme com l'origen dels mals de la crisi "ecosocial" que els escanya.

Els col·lectius de joves i ecologistes, que com ja s'ha dit, s'han sumat entitats socials vinculades a la crisi de l'habitatge, alerten, per exemple, que els efectes del capitalisme sobre la salut de les persones són desiguals en funció del nivell de renda. El canvi climàtic, afirmen, està causat per "les emissions dels rics", però "afecta les classes populars".

També acusen el capitalisme de "supeditar-ho tot" al creixement econòmic, causant "danys irreversibles" a la natura i a sectors com la pagesia: "Aquesta realitat no pot canviar si l'Estat atorga més valor a la construcció de grans infraestructures que a la dignificació del sector primari".Amb tot, els diferents col·lectius que participen de la protesta no es resignen: "La història ens ensenya que res és inamovible i que a través de la mobilització i l'organització podem canviar el rumb del nostre destí".

Arxivat a