La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha convertit en el primer centre universitari que s'integra al projecte Recooperem, que coordina el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i que busca evitar el malbaratament alimentari. A dia d'avui, ja són 59 escoles, cinc empreses, un hospital i 18 entitats socials que hi participen, creant carmanyoles amb el menjar que no s'ha servit i que es destinen a famílies sense recursos. La UAB ha començat a implementar el sistema en dos dels set menjadors que hi ha al campus de Bellaterra, i es preveu que en les properes setmanes el sistema arribi a tots ells. Quan estigui plenament operatiu, el projecte permetrà generar 2.520 àpats anuals que sortiran de les cuines de la universitat pública.
El projecte Recooperem va néixer l’any 2015, i des de llavors ha distribuït 129.851 àpats que han servit per alimentar unes 4.000 famílies. De retruc, ha suposat evitar malbaratar 49.259 quilos de menjar, que de no haver-se aprofitat haurien acabat a la brossa.
El sistema es bada en preparar el menjar que no s’ha servit en els torns de menjador d’escoles, empreses, hospitals i ara la universitat, per a distribuir-los com a àpats cuinats i complerts en carmanyoles. Així, s’etiqueten amb data d’envasat i amb la garantia que s’han seguit les mesures higièniques corresponents, i es congelen a -18ºC, generant una data de caducitat de dos mesos per al seu consum.
Els àpats es reparteixen, posteriorment, entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobres energètica.
La UAB, pionera
La UAB es converteix en la primera universitat que s’integra al projecte, d’entrada amb la cuina dels restaurants de la plaça Cívica i de la facultat de Medicina, però amb les set cuines que hi ha al campus de Bellaterra al llarg de les properes setmanes. “Amb la incorporació de la UAB estem obrint un nou espai de treball amb un col·lectiu que fins ara no estava involucrat en aquesta lluita comarcal contra el malbaratament, com ho és el jovent”, ha destacat el president del Consell Comarcal, Xavier Garcés.
Amb la seva integració a Recooperem, la UAB fa un pas més per a lluitar contra la pobresa alimentària i la retallada del malbaratament. “Això significarà que anirem reduint el malbaratament alimentari i reaprofitant i recuperant menjar, però també és la direcció en què hem d'anar tots, intentar disminuir el consum, aconseguir ser més eficients i allò que no es pot utilitzar, donar-li una segona vida”, ha destacat el rector Javier Lafuente.
Des de l’empresa Aramark, responsable de la gestió dels menjadors de la UAB, destaquen la importància de treballar per reaprofitar el menjar que s’hi manipula. “Una tercera part de la superfície agrícola mundial, segons la FAO, es destina a produir aliments que acabaran malbaratats, i provoca excés en la utilització de l'aigua i de l'energia per a la generació d'aquests aliments i un increment en la generació dels residus”, ha destacat la directora de Qualitat i Medi Ambient de l’empresa, Rosa Gel.