L'altre dia vaig assistir per primera vegada a la comissió de Medi Ambient de l'escola de les meves filles. Explicaven totes les accions en favor de la sostenibilitat i la majoria se centraven en “reciclar bé”. Quan va arribar el torn de propostes i suggeriments, vaig apuntar que potser seria interessant introduir el discurs que el “reciclatge és la darrera opció” i prioritzar abans la reducció i la reutilització.
Més enllà d'aquesta anècdota personal sense importància, és cert que no parem de rebre missatges com “Recic-lar, és clar” o “Envàs, on vas” mentre que ningú ens qüestiona si hi ha maneres de reduir la generació de residus. Malgrat que el 2023 a Catalunya se'n van produir un 1,7% menys que l'any anterior, encara estem per sobre -per exemple- del període 2012-2016.
Això és perquè a l'indubtable augment de consciència ambiental es contraposa amb canvis en els estils de vida com l'auge del comerç electrònic. A Catalunya es generen ja més de 200 milions de transaccions que generen unes 55.000 tones de residus anuals. De fet, cada compra online pot arribar a multiplicar per cinc l'embalatge respecte a fer-la en el comerç local.
En aquest context, és imprescindible apostar per la reducció i la reutilització, des de l'àmbit més global fins al local. Aquest 2024 es tanca amb el fracàs de les negociacions per un primer Tractat Global del Plàstic, que en limiti aquest residu que “inunda el planeta”. Tampoc a Catalunya ha estat possible aprovar d'una vegada la nova llei de residus. Són dues qüestions que, toquem fusta, haurien de ser una realitat l'any vinent.
De totes aquestes qüestions en vam parlar amb els amics d'El Sedàs, un pòdcast sorgit d'un grup d'estudiants de la Pompeu Fabra i que enguany va guanyar el Premi Sonor a millor guió. Allà vaig aprofitar per recomanar la lectura d'Un món de deixalles (Comanegra), del periodista Oliver Frankin-Wallis. El que havia de ser un reportatge sobre la crisi dels residus del 2018 -quan la Xina en va prohibir la importació- es va convertir en una impressionant obra de no-ficció en constatar que els residus són una crisi global.
El llibre posa sobre la taula els límits del reciclatge, assumits -mai públicament- per la mateixa indústria. Fins i tot en el cas que tots els residus entressin al sistema de gestió de residus -en el cas dels envasos de plàstic a l'estat espanyol- ja s'ha vist que no és així, hi ha materials molt difícils de reciclar i altres que només se n'acaba recuperant un 50% o menys. Finalment, molts dels grans fabricants incompleixen o abandonen els seus propis objectius de produir envasos amb material 100% reciclat en comprovar que la qualitat és menor. En definitiva, moltes raons per deixar de pensar exclusivament en el reciclatge i fer-ho prioritàriament per la reducció, la reutilització, la reparació i la recuperació.
Catalunya tindrà cinc nous parcs naturals
Catalunya té el 32% de la superfície protegida -l'objectiu que marquen els acords internacionals l'any 2030-, però només el 15,3% de gestionades de manera efectiva. Una de les estratègies del Departament de Territori són els acords amb ONG -convenis a quatre anys vista per un valor total de 9,3 milions d'euros-, però també la declaració de cinc nous parcs naturals.
- Muntanyes de Prades: anunciat a finals de 2021, es preveu realitzar-ne la declaració el 2026.
- Albera i Montsec: la tramitació començarà l'any vinent.
- Alta Garrotxa i Garraf: per una segona fase sense data.
Per altra banda, per aplicar la llei europea de restauració de la natura es pretén prioritzar antics estanys dessecats, zones estepàries de Ponent i boscos madurs.
Aquesta setmana també ha estat notícia
Energia | Descarten les dues línies MAT privades que havien de creuar Catalunya
Acció | Alarma científica pel «desmantellament» del Pacte Verd Europeu
Malbaratament | Els supermercats, obligats a donar els aliments que no hagin venut
Estil de vida | 20 consells per intentar viure un Nadal més sostenible
La volta al món en quatre notícies
- El Pakistan i les Bahames s'uneixen per impulsar un pacte mundial per eliminar els combustibles fòssils (llegit a The Guardian).
- Biden aprofita els darrers dies a la Casa Blanca per augmentar fins al 61-66% l'objectiu de reducció de les emissions per al 2035 (llegit a AP).
- Escoles bioclimàtiques per desafiar la calor extrema a Burkina Fasso (llegit a El País).
- Granges de corals per aconseguir-ne la preservació: la iniciativa dels ecologistes amb el suport del govern de Veneçuela (llegit a La Voz de America).
🙏 Gràcies per llegir-me... i bon Nadal!