El sistema de dipòsit i retorn d'envasos tornarà a ser una realitat. El Ministeri de Transició Ecològica ha certificat aquest divendres que s'incompleixen els objectius de recuperació d'ampolles de plàstic i de llaunes. Un fet que suposa activar un compte enrere de dos anys per tal que les empreses fabricants i envasadores -amb participació o sense de l'administració- implantin un mecanisme que faciliti retornar els envasos als supermercats.
Es demostra el baix nivell de recuperació dels envasos
El maig passat un estudi encarregat per Zero Waste Europe i l'Aliança Residu Zero va determinar que a l'estat espanyol només s'acaben reciclant el 36% de les ampolles de plàstic de begudes. La xifra contradeia clarament les dades del sector, ja que Ecoembes assegurava que se superava el 71%.
El ball de dades era molt important. La legislació espanyola marcava que el 2023 s'havia d'haver superat el llindar del 70%. La data per certificar-ho era el passat 31 d'octubre, però l'impacte de la dana al País Valencià ho va ajornar. Ha estat finalment -i per sorpresa- aquest divendres 22 de novembre. El Ministeri de Transició Ecològica ha oficialitzat que només un 41,3% dels envasos de plàstic i llaunes de begudes s'acaba separant selectivament.
Aquest fet -que suposa incomplir la llei- activa una clàusula: la posada en funcionament d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn dels envasos (coneguts com a SDDR). Entitats com Rezero, que qualifiquen la decisió de “primer pas importantíssim”, o Greenpeace consideren que si s'acaba posant en funcionament com a la majoria d'estats europeus, es podria arribar a taxes del 90%.
Com funciona un sistema de dipòsit, devolució i retorn?
Els sistemes de dipòsit, devolució i retorn pretenen assegurar que els envasos arribin al sistema de recollida selectiva. Habitualment, cal pagar una petita quantitat -per exemple 10 cèntims- quan s'adquireix un envàs. Aquesta aportació, el consumidor la recupera quan retorna l'ampolla o la llauna al supermercat.
Entitats com Rezero fa més 15 anys que reclamen aquest sistema i avui no podien amagar la satisfacció. “Feia molt temps que denunciàvem les deficiències i incompliments”, destaca Rosa Garcia, directora general de l'entitat. “Hi haurà moltes pressions, esperem que no es modifiqui la llei”, afegeix en declaracions a Nació.
De fet, Rezero ja ha demostrat el bon funcionament del sistema. Ho va fer amb una prova pilot el 2013 a Cadaqués on qualsevol envàs comprat en un establiment del municipi es podia retornar. “Van desaparèixer les llaunes i les ampolles de la platja”, destaca Garcia. Per altra banda, consideren que pot ser una via eficaç per fomentar la reutilització, ja que anar a comprar amb envasos d'aquesta tipologia t'estalvia pagar el recàrrec i haver-lo de recuperar posteriorment. El sistema, sigui com sigui, serà complementari als contenidors o porta a porta que continuarien funcionant.
El Ministeri de Transició Ecològica posa xifres al fracàs de la recollida d'envasos. Concretament, estima que només un 41,3% de les ampolles i llaunes destinades al consum de refrescos acaben reciclant-se. Concretament, calcula que de les 214.039 tones que es posen en el mercat, 74.482 les recullen els ens locals i 14.017 més es fan a través de recollida privada. Aquest càlcul, per cert, s'acosta molt al de l'estudi impulsat per una coalició d'entitats que el situava en un 36% l'any 2021.
La nova llei catalana també preveïa un sistema de dipòsit i retorn
Amb la decisió del ministeri, en dos anys hauria de funcionar el sistema de dipòsit i retorn. Una possibilitat que ja contemplava l'avantprojecte de la llei catalana de residus, presentada fa uns mesos, però que l'anterior Govern ni va arribar a posar a informació pública. La futura normativa, que també inclou el vidre, preveu que aquest sistema fos una realitat dos anys després que entrés vigor, malgrat que ara mateix no hi ha cap termini per ser aprovada.