Alarma científica pel «desmantellament» del Pacte Verd Europeu

Més de 1.900 investigadors critiquen retrocessos en qüestions com els plaguicides, les polítiques agràries i la desforestació

Denuncien el «desmantellament» del Pacte Verd Europeu en qüestions com els plaguicides
Denuncien el «desmantellament» del Pacte Verd Europeu en qüestions com els plaguicides | envato elements
19 de desembre de 2024, 11:30
Actualitzat: 11:35h

La Unió Europea es va convertir fa uns anys en el gran abanderat de les polítiques climàtiques i de preservació de la biodiversitat. El denominatPacte Verd Europeu pretenia permetre que l'any 2050 el vell continent no només assolís la neutralitat de carboni sinó que ho fes mantenint els valors naturals i salvaguardant la salut dels ciutadans.

Tanmateix, el darrer cicle polític -marcat per l'auge de l'extrema dreta i la nova composició de les institucions comunitàries- està provocant un “desmantellament” d'aquesta agenda verda transformadora. Aquesta és, si més no, la visió de més de 1.900 científics i 30 centres de recerca que acaben de signar una crida pública als legisladors de la Unió Europea per forçar un punt d'inflexió i recuperar un lideratge mundial que ja sembla cosa del passat.

Els signants, entre els quals hi ha el CREAF i l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre (AEET), assenyalen elements crítics com la retirada del Reglament sobre l'Ús Sostenible de Plaguicides, modificacions a la Política Agrícola Comuna (PAC) per eliminar regulacions ambientals i el retard, d'almenys un any, del Reglament Europeu de Desforestació. “Aquestes accions posen en risc la capacitat de la UE per a complir amb els seus compromisos pel que fa a la neutralitat de carboni, la conservació de la biodiversitat i la reducció de la contaminació, la qual cosa implica un risc crític per a la salut pública, el benestar i la seguretat alimentària”, s'assegura en la carta feta pública aquest dijous.

Aquest 2024 també s'han realitzat avanços com l'aprovació de la llei de restauració de la natura i el la nova directiva sobre qualitat de l'aire. Ara bé, són fruit d'una "inèrcia molt gran", ja que el reglament per restaurar els ecosistemes degradats es va començar a tramitar el 2020 i s'ha acabat aprovant in extremis i amb retallades. "El canvi actual el notarem sobretot a mitjà termini", apunta Ignacio Mola, consultor i membre del grup de ciència per a les polítiques de l'AEET. "El que més ens preocupa és com l'evidència científica està desprestigiada", assenyala en declaracions a Nació.

Els elements crítics de les polítiques europees

Els científics signants de la carta assenyalen quatre elements crítics en les polítiques ambientals europees. Aquests són els arguments per denunciar-ho:

  • Desforestació: el retard en la implementació del Reglament Europeu sobre la regulació de matèries primeres i productes vinculats amb la degradació d'ecosistemes forestals soscava la seva capacitat per abordar la desforestació i degradació forestal associada a les cadenes de subministrament europees. D'altra banda, penalitza a les empreses que, de manera responsable, ja han invertit en el seu compliment en benefici de les quals no ho han realitzat.
  • Plaguicides: el rebuig del Reglament sobre l'Ús Sostenible de Plaguicides ignora la sòlida evidència científica i el suport públic als objectius de reducció. Aquest revés posa en perill els esforços per a abordar el creixent ús d'agroquímics perjudicials per a la salut humana, els ecosistemes i la biodiversitat.
  • Política agrícola: les reformes de la PAC han afeblit els estàndards ambientals, prioritzant la productivitat a curt termini sobre la sostenibilitat a llarg termini, la qual cosa podria exacerbar la degradació del sòl, la pèrdua de biodiversitat i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.
  • Expansió d'energies renovables: l'energia renovable és crucial per a la descarbonització, encara que un desplegament no regulat o insuficientment planificat pot implicar la destrucció innecessària d'altres actius ambientals com ara hàbitats d'interès, ecosistemes singulars o espais que contribueixen a la imprescindible connectivitat.
Cinc grans mesures per revertir el “desmantellament” del Pacte Verd Europeu

Els més de 1.900 científics reclamen cinc “passos urgents” per reprendre el camí del Pacte Verd Europeu:

  1. Revertir decisions recents com les reformes de la PAC, el retard en la implementació del reglament sobre desforestació, refusar nous intents d'afeblir les regulacions ambientals existents i reinstaurar el reglament de plaguicides.
  2. Complir la legislació vigent i propiciar la seva adequada implantació a partir de comprometre's amb una presa de decisions informada que consideri el coneixement científic i tècnic.
  3. Nova agenda ambiental: desenvolupar una estratègia posterior a les eleccions alineada amb els límits planetaris i els compromisos globals de la UE en matèria de clima i biodiversitat, especialment per a la reforma de la PAC.
  4. Col·laboració ciència-política: enfortir la interacció entre la ciència i la política, generant canals de diàleg i utilitzant els mecanismes establerts per a la presa de decisions.
  5. Compromís amb la sostenibilitat: cerca de models i solucions que garanteixin la salut i qualitat de vida de les diferents societats, ara i en el futur.