El Parlament Europeu ha donat aquest dimecres la llum verda final a la nova llei que endureix els límits de contaminació de l'aire. Amb 381 vots a favor, 225 en contra i 17 abstencions, els eurodiputats han aprovat de manera definitiva una revisió de les anteriors normes que inclou límits més estrictes a diversos contaminants per al 2030, incloses les partícules fines (PM2,5, PM10), el diòxid de nitrogen (NO2) i el diòxid de sofre (SO2).
En el cas del PM2,5 i NO2, els dos contaminants amb més impacte en la salut humana, la reducció serà d'almenys la meitat. Per al PM2,5, el límit passa de ser 25 µg/m³ a 10 µg/m³ i per al NO2 de 40 µg/m³ a 20 µg/m³ .
Menys estricte que les recomanacions de l'OMS
La nova norma, de la qual ha estat ponent l'eurodiputat del PSC Javi López, busca segons els seus promotors alinear els límits de contaminació de l'aire a la UE amb les recomanacions de l'OMS, malgrat que queda per sota del que reclama l'organisme internacional. Preveu que els límits fixats s'hagin de revisar el 2030 i cada cinc anys a partir d'aleshores per "valorar opcions d'alineament amb les guies més recents de l'OMS". També deixa la porta oberta a que els estats puguin demanar-ne un ajornament de fins a 10 anys per "raons específiques i sota condicions estrictes".
En cas d'incompliment, la nova llei preveu que els estats hagin de fer fulls de ruta de qualitat de l'aire i plans per a les zones en què se superin els límits, així com establir "mesures d'emergència" per fer-hi front a curt termini, per exemple amb restriccions a la circulació de vehicles.
Les noves normes també estableixen un augment dels punts d'anàlisi de la qualitat de l'aire a les ciutats i harmonitzar els índexs i volen garantir l'accés a la justícia i a dret a indemnització als ciutadans afectats.
Un cop aprovada per l'Eurocambra, ara el Consell de la UE, l'altre colegislador, també l'ha d'adoptar. Els estats tindran dos anys per aplicar les noves normes.
Cal tenir en compte que el 2023 va ser el primer que Barcelona va poder complir els límits de contaminació. Uns llindars que quedaran àmpliament superats amb la nova regulació europea. Si es tenen en compte les recomanacions de l'OMS, un 98% dels europeus respira aire contaminat per almenys una substància i un 86% ha patit almenys un dia amb contaminació combinada.