El 98% dels europeus respirem aire contaminat

La demarcació de Barcelona presenta les pitjors dades de l'Estat, en un context de millora general al conjunt del continent

La demarcació de Barcelona lidera els rànquings de contaminació a l'estat espanyol
La demarcació de Barcelona lidera els rànquings de contaminació a l'estat espanyol | envato elements
13 de març del 2024
La qualitat de l'aire a Europa ha millorat significativament els darrers anys. Tot i això, la situació continua sent francament dolenta: el 98% de la població viu amb zones on se supera els nivells recomanats per l'OMS per un dels principals contaminants. A més, el 86% dels europeus van patir almenys un dia a l'any de contaminació composta: quan se superen els llindars per almenys dues substàncies, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona(ISGlobal). Al conjunt de l'Estat, per cert, les pitjors dades corresponent a les comarques barcelonines.
 

Analitzar quants dies se supera la contaminació recomanada

L'estudi d'IS Global ha estimat les concentracions de quatre contaminants -partícules PM2.5 i PM10 així com NO2 i O3- arreu d'Europa entre el 2003 i 2019 a partir de tècniques d'aprenentatge automàtic. L'objectiu era avaluar la quantitat de dies que se superen les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a un o diversos contaminants.

Es dona la circumstància que la Comissió Europea pretén que en els propers mesos es rebaixin a la meitat els límits legals per a aquestes substàncies. Uns nous nivells que provocaran incompliments, però que queden encara molt per sobre de les recomanacions de l'OMS.

L'estudi, realitzat per a 1.400 regions de 35 països europeus i un total de 543 milions de persones, s'ha publicat a Nature Communications, revista del grup de la prestigiosa Nature. En la majoria de contaminants s'ha millorat, especialment amb PM10 -un descens del 2,72% anual-, mentre que NO2 i PM5 s'han reduït un 2,45 i un 1,72%, respectivament. En canvi, han augmentat els nivells d'ozó, un 0,58% anual al sud d'Europa.

La recerca també ha analitzat el nombre de dies en què es van superar simultàniament els límits de dos o més contaminants, fenomen conegut com a contaminació composta. Tot i les millores globals, el 86,3% de la població europea va experimentar almenys un dia amb contaminació composta a l'any durant el període d'estudi, i les combinacions de PM2,5-NO2 i PM2,5-O3 van ser les més habituals. 

“Es necessiten esforços específics per abordar els nivells de PM2,5 i O3 i els dies amb contaminació composta associats, especialment en el context del ràpid augment de les amenaces del canvi climàtic a Europa”, assegura Zhao-Yue Chen, investigador d'ISGlobal i primer autor de l'estudi.

 

Barcelona presenta les pitjors dades a l'Estat

L'estat espanyol no presenta unes dades preocupants respecte al conjunt d'Europa, on els nivells màxims es concentren especialment al sud-est del continent. Tanmateix, dins de la península destaca negativament la demarcació de Barcelona.
 

Concretament, lidera el rànquing de dies de superació del llindar en NO2 i O3, mentre que en PM 2.5, amb un total de 110 jornades, només queda superat per Granada. Finalment, en PM10 se situa en vuitena posició.
 

Les dades de contaminació a Barcelona
  • PM25: 110,2 dies (només superat per Granada)
  • NO2: 30,65 dies (per sobre Madrid)
  • PM10: 18,20 dies (per sota de Jaén, Madrid i cinc províncies més)
  • O3: 16,63 dies (per sobre Huelva, Ceuta, Girona i Madrid)
 

La complexa gestió de l'ozó

L'O3 troposfèric es troba a les capes baixes de l'atmosfera i es considera un contaminant secundari perquè no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de certs precursors –com els compostos orgànics volàtils (COV), el monòxid de carboni (CO) i els òxids de nitrogen (NOx)- que es produeixen en els processos de combustió, principalment en el transport i la indústria. En concentracions elevades, l'ozó pot causar problemes en la salut, la vegetació i els ecosistemes.

“La gestió de l'ozó presenta un repte complex a causa de la seva via de formació secundària. Les estratègies convencionals de control de la contaminació atmosfèrica, que se centren en la reducció de les emissions de contaminants primaris, poden no ser suficients per mitigar eficaçment els alts nivells d’O3 i els dies amb contaminació composta associats”, afirma Joan Ballester Claramunt, investigador d'ISGlobal i autor sènior de l'estudi. 

Tot i això, abordar el canvi climàtic, que influeix en la formació d'ozó a través de l'augment de la llum solar i l'increment de les temperatures, és crucial per a la gestió de l'ozó a llarg termini i la protecció de la salut pública", afegeix.

Cal recordar que la contaminació per ozó ha provocat una sentència judicial contra la Generalitat de Catalunya que pretén solucionar amb el futur pla de qualitat de l'aire que, per primera vegada, inclogui mesures destinades a evitar la formació d'aquesta substància.

Arxivat a