Europa retarda la prohibició de vendre productes que causin desforestació

La Comissió Europea assegura que els estats membres i les empreses necessiten "més temps" i nega que això posi en qüestió l’objectiu de la llei

Europa aparca la llei contra la desforestació
Europa aparca la llei contra la desforestació | EP
Redacció
02 d'octubre de 2024, 14:59
Actualitzat: 16:02h

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres retardar un any l'aplicació del reglament contra la desforestació (EUDR, en les sigles en anglès), que obliga les empreses a garantir que els productes que es venen a la Unió Europea no han provocat desforestació o degradació forestal, sigui a Europa o a qualsevol país del món.

La normativa havia d’entrar en vigor a finals d’any, però si ho avalen el Parlament i el Consell, s’acabaria aplicant el desembre del 2025 en el cas de les grans multinacionals i el del 2026 per a les pimes. La Comissió justifica la decisió per “donar més temps per preparar-se” a les empreses i els estats afectats, ja que en els últims temps han expressat “repetidament preocupacions” sobre l’aplicació de la norma.

Preparació "desigual" entre estats

En aquest sentit, la Comissió Europea també assegura que el nivell de preparació dels propis estats membres de la Unió Europea també és “desigual”. “Mentre que molts esperen estar llestos a temps amb una preparació intensiva, altres han mostrat preocupació”, apunta la CE en un comunicat. 

Segons Brussel·les, aquest temps “extra” de 12 mesos hauria de servir per a garantir una “implementació adient i efectiva” de la normativa. “Tenint en compte el caràcter nou de l’EUDR, el calendari i la varietat d’actors internacionals implicats, la Comissió considera que aquest temps addicional de 12 mesos per implementar el sistema és una solució equilibrada per donar suport als operadors d’arreu del món en garantir una aplicació fàcil des de l’inici”, assegura la CE.

Europa ofereix "claredat addicional" a països i empreses

Així mateix, la Comissió Europea ha publicat uns documents per oferir “claredat addicional” a les empreses i les autoritats públiques per aplicar la norma. Segons Brussel·les, retardar l’aplicació de la norma “de cap manera qüestiona els objectius o la base de la llei”. Però d’acord amb la nova metodologia publicada aquest dimecres, “una àmplia majoria dels països del món” es classificaran com a “risc baix” en desforestació, cosa que el situa en un control molt menor dels productes.

La normativa estableix que en aquests casos els productes que entrin a la Unió Europea hauran de passar per un procediment simplificat de diligència deguda, en el que hauran de certificar que no provenen de la degradació forestal, de terres desforestades ni tampoc de boscos primaris irreemplaçables.   

Segons la Comissió Europea, que el sistema classifiqui la majoria de països com a baix risc permetrà “centrar els esforços col·lectius on els reptes de desforestació són més greus”. La normativa europea contra la desforestació afecta productes com el cacau, el cafè, l’oli de palma, la soja, la fusta, el cautxú, el carbó vegetal, el paper imprès o la ramaderia.

Arxivat a