La carxofa del Prat revifa per les glaçades en altres zones

Els camps del Baix Llobregat esquiven el gel, però l’aigua acumulada per la dana alenteix part de la segona brotada

Collita de la carxofa del Prat aquest gener
Collita de la carxofa del Prat aquest gener | Gemma Sánchez / ACN
Redacció
22 de gener de 2025, 09:49
Actualitzat: 9:49h

Els productors de carxofa del Prat temien que les últimes glaçades esgarressin la collita just quan la temporada agafa embranzida. Finalment, però, prop del riu Llobregat el fred es va quedar al llindar de convertir la rosada en gel. On la glaçada sí que va malmetre part les carxofes va ser a camps del sud de Catalunya, així com al País Valencià i Múrcia. Això porta els pagesos del Baix Llobregat a confiar en un augment de preus del seu producte, “que no hauria d’estar per sota dels tres euros”, sosté a l’ACN el secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat, Xavi Oliva. Tot i evitar el gel, alguns camps del Prat estan trigant a fer la segona brotada a causa de l’excés d’aigua que va caure durant la dana de principis de novembre.

Els camps de carxofes del Prat de Llobregat es van llevar la setmana passada amb els termòmetres prop dels zero graus i una sensació tèrmica que va arribar a ser de quatre sota zero. Durant tres dies, els pagesos van témer que la caiguda de les temperatures portés també una escampada de gel que matés les carxofes o les fes malbé externament. I és que el sector posa la directa a partir del mes de gener per encarar febrer i març amb el màxim producte possible, de manera que una glaçada hauria estat demolidora.

“El secret és que estem a la llera del riu Llobregat i el vent ens va salvar de la glaçada”, celebra Xavi Oliva, que assegura que “es va esquivar la bala per molt poc”. “Va passar fregant-nos”, bromeja, i assenyala que a la resta de la costa mediterrània el fred sí que va arrasar part de la collita prevista. És el cas d'alguns conreus del Camp de Tarragona, el País Valencià i Múrcia. Oliva sosté que la carxofa del Prat “està pràcticament impol·luta”, de manera que “per lògica” s’hauria de revalorar "i arribar als tres euros per quilo al mercat majorista i fregar els quatre euros a les botigues".

Un producte amb demanda

Des de la Cooperativa Agrícola del Prat ressalten que el seu producte “té una demanda especial” perquè és un dels aliments estrella que es conrea a poca distància de Barcelona, “una situació a la qual ara se suma una falta d’oferta d’altres territoris, de manera que el mercat hauria de ser coherent i ara hauria de pagar-se la carxofa del Prat a un preu més elevat”.

Si bé aquesta setmana les temperatures han remuntat i a trenc d’alba registren entre cinc i set graus positius, Oliva admet que el fred acumulat ha alentit la producció en comparació a la primera quinzena de gener, “perquè les plantes s’han aturat”. “Però el més important és que la gelada no ha fet mal”, subratlla, mentre de fons els treballadors estan collint les carxofes que més els feien patir fa set dies. Respecte a la primera meitat del mes, el ritme de la collita ha baixat aproximadament un 50%, “un volum que ja sol ser habitual la segona quinzena de gener”.

On els productors pratencs més estan notant aquest alentiment és en les varietats que acostumen a fer dos brots per temporada. Després d’una primera collita “a bon ritme” al novembre i desembre, ara els pagesos constaten que la segona brotada “està costant una mica i està apareixent de forma molt desigual”.

Oliva ho atribueix a la “gran quantitat d’aigua” que va caure els primers dies de novembre a causa del pas de la gota freda, que va arrasar el Baix Llobregat en poques hores. Tot i que inicialment va semblar que no els havia fet mal, “el temps que es va trigar a desaiguar ha fet que les arrels hagin quedat saturades, amb poc oxigen”.

El comportament final que acabin tenint aquestes plantes de doble brotada serà clau perquè els productors puguin complir les expectatives amb què havien començat aquesta campanya, per a la qual preveien collir “entre 12 i 14 tones per hectàrea”. “Ara no tenim tan clar que hi arribem”, admet Oliva.

Arxivat a