El discurs recurrent de Sílvia Paneque és que, amb el canvi climàtic, la sequera a Catalunya és estructural i que cal deslligar al màxim el cicle de l'aigua de la pluviometria. Per fer-ho possible, el Govern aposta per augmentar l'oferta de recursos hídrics amb més dessalació, més regeneració, major aprofitament de les aigües superficials i una millora de les plantes potabilitzadores.
Concretament, l'executiu de Salvador Illa preveu aportar 280 hm3 de nova aigua -pels 264 que preveia el Govern de Pere Aragonès- fins a final de la dècada. Una part substancial de les obres se situen al Besòs, un riu que s'havia abandonat per la contaminació, però que cada vegada jugarà un paper més important en l'abastament de l'àrea metropolitana de Barcelona. Mentre no es construeix una gran planta de regeneració -prevista per al 2030 i amb una inversió de 260 milions d'euros-, la gran novetat de la planificació és una conducció que aporti aigua depuradora al Besòs per regenerar-la al Llobregat. Mentre s'espera que es completi l'ampliació de la potabilitzadora Trinitat d'Aigües de Barcelona, es replanifiquen les dues noves potabilitzadores públiques d'aquest riu -a Montcada i al Bon Pastor- per al 2028 i 2029, respectivament.
L'altra gran novetat de la planificació de la conselleria comandada per Sílvia Paneque és una quarta dessalinitzadora, ubicada a la Costa Brava nord. El calendari la fixa per al 2032, malgrat que, de moment, sense la inversió ni la ubicació prevista.
Mesures per al curt termini
Més enllà de les mesures estructurals, un dels objectius del Govern és aconseguir evitar declarar l'emergència, un escenari extrem que suposa restriccions molt dures i que en el pitjor dels casos s'hi podria arribar a la primavera de 2025.
En aquest sentit, el Departament de Territori preveu una inversió de 100 milions d'euros al sistema Ter-Llobregat per dotar d'uns 45 hm3 anuals addicionals -una quantitat equivalent a la meitat de la ciutat de Barcelona-. Entre aquestes actuacions, s'hi situa l'ampliació de la potabilitzadora del Besòs d'Aigües de Barcelona -projecte on l'anterior executiu no va complir amb els terminis anunciats-, nous pous al Llobregat i l'aportació d'aigua regenerada de la depuradora de Gavà fins al Llobregat, entre altres.
Una altra de les zones on el Govern preveu actuar amb urgència és a l'Alt Empordà, ja que l'embassament de Darnius se situa ja frega el 17%. Entre altres, enguany s'aportarà aigua regenerada de Figueres a la Muga, la millora de la potabilitzadora d'Empuriabrava i, per l'any vinent, la posada en funcionament de les dessalinitzadores mòbils de Roses i Empuriabrava, entre altres. Globalment, les actuacions sumen una inversió d'uns 12 milions d'euros.
El Govern preveu actuacions per aportar 280 hm3 d'aigua addicional fins a final de dècada. Aquestes són les principals actuacions previstes.
Any 2024
- Millores a la potabilitzadora d'Empuriabrava. Inversió de 2,5 milions d'euros.
- Aportació d'aigua de la depuradora de Figueres al riu la Muga. Cabal de 100 litres/segon i inversió de 6 milions d'euros.
Any 2025
- Dessalinitzadores mòbils de Roses (55 l/s i 3,6 milions d'euros) i Empuriabrava (35 litres/segon i 3 milions d'euros).
- Ampliació potabilitzadora Trinitat al Besòs, d'Aigües de Barcelona (400-500 litres/s suplementaris i 39 milions d'euros).
- Nous pous Sant Joan Despí (1.300 litres/segon i 30 milions d'euros) i nova ETAP Estrella a Sant Feliu de Llobregat (800 litres/segon i 33 milions d'euros).
- Aportació d'aigua de la riera de Rubí al Llobregat (200 litres/segon i 300.000 euros d'inversió).
- Aportació de l'EDAR del Gavà al Llobregat (350 litres/segon i 20 milions d'euros d'inversió).
- Aportació de l'Ebre a l'embassament de Guiamets (5,5 milions d'euros).
Any 2026
- Posada en funcionament de l'estació de regeneració de Sant Feliu de Llobregat (400 litres/segon i inversió de 5,5 milions d'euros).
- Posada en servei estació de regeneració de Mataró (200 litres/segon i inversió de 6 milions d'euros).
- Posada en servei estació de regeneració de Figueres (100 litres/segon i inversió de 4 milions d'euros).
- Millores del tractament d'osmosi inversa de Sant Joan Despí (2.000 litres/segon i inversió de 135 milions d'euros).
- Connexió Garrigues Sud amb la zona del Montsant (6 milions d'euros).
Any 2027
- Nova bassa per als regants de Riudecanyes (16 milions d'euros) i, posteriorment, posar en funcionament estació de regeneració de Reus (200 litres/segon i 8 milions d'euros).
Any 2028
- Connexió aigües residuals del Besòs fins a la depuradora del Llobregat (250 litres/segon i inversió de 20 milions d'euros).
- Millores a la potabilitzadora del Llobregat (115 milions) i a la potabilitzadora del Ter a Cardedeu (115 milions d'euros).
- Nova potabilitzadora d'Aigües Ter Llobregat de Montcada al Besòs (600 litres/segon i inversió de 60 milions d'euros).
Any 2029
- Ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes (de 20 a 80 hm3 i una inversió de 290 milions d'euros).
- Construcció de la dessalinitzadora a la conca del Foix (producció de 30 hm3 i 280 milions d'euros).
- Posada en servei potabilitzadora Bon Pastor al Besòs (1.000 litres/segon i inversió de 120 milions d'euros).
Any 2030
- Nova planta de regeneració del Besòs (2.000 litres/segon i inversió de 260 milions d'euros) i ampliació de la connexió d'aigua residual del Besòs al Llobregat (750 litres/segon i 300 milions d'euros).
Any 2032
- Nova dessalinitzadora a la Costa Brava nord.