Catalunya entrarà en emergència per sequera al març si es repeteix la pluja de l'any passat

Les reserves del sistema Ter-Llobregat se situen a menys de 35 hm3 de l'excepcionalitat, però el Govern no descarta endurir les restriccions abans

Les restriccions per sequera es poden endurir els pròxims mesos
Les restriccions per sequera es poden endurir els pròxims mesos | Hugo Fernández
08 d'octubre de 2024, 14:25
Actualitzat: 09 d'octubre, 9:41h

Les precipitacions de la setmana passada no han servit per trencar la caiguda de reserves dels embassaments. Aquest dimarts, el sistema Ter-Llobregat té 179 hm3, fet que suposa un coixí de menys de 35 hm3 respecte a l'escenari de l'excepcionalitat, fet que obligaria a endurir les restriccions. Un informe elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua presentat avui al Govern ja no descarta que la situació empitjori de cara a la primavera. En aquest sentit, si es repeteix la pluja de l'any passat -considerat el pitjor d'ençà que hi ha dades- Catalunya entraria en emergència al març vinent, però en podria sortir a la tardor.

El Govern dibuixa tres escenaris

El Govern ha analitzat la crisi hídrica al consell executiu. A més, a partir de la setmana vinent i per primera vegada des del juny, reunirà cada dimarts el comitè interdepartamental de sequera, fet que mostra l'agreujament de la situació també a curt termini.

Amb els actuals 179 hm3, en cas de no ploure, l'enduriment de les restriccions -que ara mateix són les mínimes previstes en el pla de sequera- es produiria tan bon punt els embassaments del sistema Ter-Llobregat arribin al llindar de 145. Aquest coixí de 35 hm3 s'esgotaria, si no, plou a mitjan novembre.

Ara bé, des de l'executiu no es descarta la possibilitat de decretar l'excepcionalitat abans. Es tracta, de fet, el que va passar amb l'anterior Govern: el febrer de 2023 es van endurir les restriccions amb unes reserves de 170 hm3 (28%) i, de fet, no es va arribar als 145 oficials fins al setembre.

Evolució reserves sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Més enllà d'això, l'executiu dibuixa tres possibles escenaris a mitjà termini. El primer seria que el règim pluviomètric fos el normal i això evitaria entrar en emergència en tot el 2025, segons ha destacat la consellera Sílvia Paneque. Si es repetís la pluviometria del darrer any, aquest escenari crític es declararia al març, però es podria derogar a la tardor. Finalment, una projecció "empitjorada" -menys pluja que l'any passat-, suposaria anar activant els diversos nivells de l'emergència fins a decretar el 3 -restriccions màximes amb la limitació de 160 litres per habitant i dia- de cara a inicis del 2026.