Les darreres pluges ni es noten als embassaments

Les precipitacions d'aquesta setmana, força generals, només han permès augmentar puntualment els cabals i frenar la caiguda de reserves

L'embassament de Sau ha baixat fins al 18%
L'embassament de Sau ha baixat fins al 18% | Emili Vilamala
04 d'octubre de 2024, 10:25
Actualitzat: 14:24h

La sequera ha tornat a emergir com un problema a curt termini. Ho ha fet la mateixa setmana que, per fi, un episodi de pluja general i generós regava la pràctica totalitat de Catalunya. Tanmateix, les precipitacions pràcticament no s'han notat als embassaments. Els cabals dels rius, força castigats per l'estiatge, es van recuperar, però tot just van permetre frenar la caiguda de les reserves hídriques als pantans de les conques internes de Catalunya.

Un marge de 35 hm3 fins a augmentar les restriccions

El sistema Ter-Llobregat està perdent reserves des d'inicis de juliol. Va arribar a un màxim de 240 hm3 -una quantitat que ara al setembre permetria eliminar les poques restriccions existents-, però ara s'ha situat entorn de 180 hm3.

Tal com va confirmar aquesta setmana la consellera Sílvia Paneque, el nou Govern aplicarà al peu de la lletra el pla de sequera i declararà l'excepcionalitat si s'arriba al llindar de 145 hm3. D'aquesta manera, queda un marge de 35 hm3 -equivalent al consum de dos mesos i mig de la ciutat de Barcelona- fins a arribar a endurir les restriccions.

Si s'arriba a aquesta situació, l'agricultura tindrà una limitació del 40% en l'ús d'aigua, un 15% en el cas de la indústria o la prohibició general de regar jardins i zones verdes. A més, es limitarà a 230 litres el consum municipal per habitant i dia.

Evolució reserves sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Una crescuda molt puntual que ja és història

Les precipitacions entre el 2 i el 3 d'octubre van ser generals i, en punts del Prelitoral i del quadrant nord-est, notables. Els registres màxims es van acumular al Vallès Occidental amb valors entre els 60 i els 70 litres al voltant de Terrassa i Sabadell. També destaquen registres entre 40 i 50 litres a Osona i la Garrotxa, així com al Maresme, el Vallès Oriental i la Conca de Barberà, entre altres.

Malgrat que les pluges no van tocar de ple a les capçaleres -valor entre 15 i 30 litres-, sí que van afavorir el curs mitjà del Ter. De fet, el cabal a Roda de Ter es va disparar i va passar de 2 a 42 m3/s. Una crescuda efímera que ja és història -avui se situa en 6 m3/s-.

Aquest volum d'aigua tot just ha frenat la caiguda de les reserves dels embassaments, però no ha aconseguit augmentar-les. Caldrà veure si el coixí que han deixat aquestes pluges després de molts dies sense precipitacions permet que nous episodis, com el previst per a la setmana vinent, poden capgirar una tendència que torna a ser preocupant.

Arxivat a