El Govern aprova un pla de l'aigua amb una quarta dessalinitzadora per allunyar l'amenaça de sequera

La consellera Paneque detalla que la planificació preveu una inversió de 2.300 milions d'euros i inclourà noves infraestructures, com la dessaladora de la Costa Brava nord

El pantà de Sau
El pantà de Sau | Emili Vilamala
Joan Serra Carné / Bernat Surroca
27 d'agost de 2024, 13:31
Actualitzat: 14:20h

Una de les prioritats del Govern de Salvador Illa, tal com va avançar Nació, era prendre mesures en matèria de gestió de l'aigua i per fer front a la sequera. En la segona reunió del consell executiu, s'ha aprovat un nou pla de gestió de l'aigua per "desconnectar" Catalunya del cicle de pluges, que tots els experts indiquen que aniran a la baixa els propers anys, especialment a la conca mediterrània, fruit del canvi climàtic. “Avui iniciem un nou camí”, ha afirmat la portaveu i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. Amb l’acord, l’executiu vol canviar la manera de gestionar l’aigua després de la darrera sequera, amb una aposta per l'aigua regenerada.

A grans trets, el pla de gestió preveu un conjunt de mesures que permetran, a finals de 2027, garantir el 70% del consum d’aigua amb recursos propis. Ara com ara, Catalunya genera un 33% de l’aigua que necessita, i amb el nou pla s’arribarà al 70% el 2027. Dit d’una altra manera, Catalunya podrà generar 245 hm³ d’aigua anuals, i ara en genera 116. “És un pas determinant per a Catalunya”, ha dit Paneque. La portaveu ha remarcat que hi haurà menys pluges a Catalunya. “Hem de tenir aigua de manera més autònoma i segura”, ha destacat la consellera de Territori. L’autonomia i la seguretat hídrica, ha remarcat, són els dos elements clau de la nova estratègia de gestió de l’aigua. “Volem eliminar l’amenaça de manca de pluja”, ha dit.

L’acord recull polítiques ja iniciades en els diferents Governs, que la portaveu ha admès que s’han fet esforços els darrers anys. També n’accelera de ja previstes i incorpora noves infraestructures. “Hem de prendre decisions fermes i valentes per no haver de viure amb l’esperança de pluja i l’esperança persistent a Catalunya, que no és només per assegurar l’abastiment d’aigua, sinó que també té a veure amb l’economia i criteris ambientals”, ha afirmat. El Govern aprova així un “full de ruta” per afrontar en “el menor temps possible” les actuacions que s’hagin d’emprendre per combatre la sequera. 

Segons ha assegurat la portaveu, el nou pla de l'aigua implicarà doblar les inversions previstes en aquest àmbit, amb 1.300 milions d'euros addicionals que s'hauran d'anar incloent en els pressupostos a partir dels comptes de 2025. En total, la inversió prevista és de 2.300 milions d'euros. El pla no preveu multes per incompliments.

Entrant al detall. Al setembre se signarà el conveni amb el Ministeri perquè la licitació i l’obra del projecte de dessaladora de Tordera 2 es pugui iniciar a la tardor. També es volen accelerar els terminis per la dessaladora de Foix, i s’incorpora una nova dessaladora a la Costa Brava nord, vinculada a la Muga, per garantir l’abastiment de rec. Amb estudis previs, hauria de generar entorn de 15 hm³ l’any. Paneque ha esquivat la qüestió sobre la dessaladora flotant a Barcelona.

També es crearan estacions potabilitzadores al Ter, uns trigarà a fer-se 48 mesos. La potabilitzadora d’Abrera estarà a punt el 2025. I es faran intervencions a la potabilitzadora de Sant Joan Despí. També es desdoblarà l’artèria Ter-Trinitat, deu quilòmetres per reparar la fuita d’una antiga canonada, denunciada de manera recurrent i que cal reparar. És el tram que va de Badalona a Santa Coloma. Hi haurà millores també en l’aprofitament del riu Besòs. Això implica dues noves potabilitzadores a Montcada i Bon Pastor. També s’aplicarà la planta Central Besòs, que opera Aigües de Barcelona.

Arxivat a