​Catalunya viu un dels setembres més càlids de les darreres dècades

Bona part del Pirineu ha tingut temperatures 2,5 ºC per sobre de la mitjana i només a les Terres de l'Ebre ha plogut més de l'habitual

El setembre ha estat molt calorós
El setembre ha estat molt calorós | Hugo Fernández
02 d'octubre del 2023
El rècord de calor d'aquest 1 d'octubre no va ser flor d'un dia. Va arribar després d'un setembre considerat un dels més càlids de les darreres dècades a Catalunya. Especialment a l'Alt Pirineu i Aran amb temperatures que han superat en 2,5 ºC la mitjana climàtica i, localment, fins als 3 graus. La calor -excepte a les Terres de l'Ebre- també ha anat acompanyada de molta menys pluja que l'habitual, especialment a les capçaleres, provocant una pèrdua notable de les reserves als embassaments que ja freguen el mínim històric.

 

Molta calor al Pirineu

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el setembre de càlid a tot el país -després d'un dels quatre estius més càlids d'ençà que hi ha registres-. Especialment en àrees Pirineu i Prepirineu on l'anomalia ha igualat o superat els +2,5 °C, i sobretot a les parts més elevades del Pirineu occidental i la Val d'Aran, on el mes ha estat molt càlid i l'anomalia ha superat els +3,0 °C . Unes temperatures afavorides per adveccions d'aire càlid -especialment a inici i final de mes-, però també per una precipitació força modesta per a l'època de l'any -en punts de Pirineu ni ha arribat al 30% de la que tocaria-.
 

Diferència entre la temperatura de setembre 2023 i la mitjana climàtica 1991-2020


De fet, a l'interior, Pirineu i litoral i prelitoral Central ha estat el setembre més càlid de les últimes dècades. A l'extrem sud, per la seva banda, va ser més càlid el de 2022 i a l'Empordà el de 2021. En alguns indrets també van ser tant o més càlids els de 2018 o 2011. Als observatoris de l'Ebre i Fabra, les dues principals sèries centenàries del país, ha estat el segon setembre més càlid de la sèrie, només per darrere del 1987.

L'episodi de calor del 3 al 5 de setembre, de fet, va deixar rècords de temperatura màxima en 5 de les 115 estacions del Meteocat amb més de 20 anys de dades -concentrades al Camp de Tarragona-, així com 20 rècords de mínimes nocturnes.

 

Precipitació concentrada a les Terres de l'Ebre

El mapa de precipitacions deixa dues realitats absolutament contraposades. Mentre a les Terres de l'Ebre la precipitació ha superat àmpliament la mitjana climàtica -localment s'ha arribat a multiplicar per cinc la quantitat habitual- amb inundacions incloses, a la resta del país ha quedat per sota. De fet, a bona part del terç nord -per tant, zona de capçaleres- no ha arribat al 50% i, puntualment, menys del 30%.
 

% precipitació respecte a la mitjana climàtica (1991-2020)

En aquest context, els embassaments de les conques internes continuen perdent reserves. Aquest diumenge van situar-se al 21,64%, a només sis dècimes del mínim històric, que es va produir en el pitjor moment de la sequera del 2008.

La tendència es mantindrà els dies vinents. Continuarà fent calor -malgrat que els termòmetres no s'enfilaran tant- i no es preveuen precipitacions almenys fins al 10 d'octubre.