Catalunya registra la temperatura més alta en un octubre

Fins a 49 de les 115 estacions meteorològiques catalanes baten el rècord de calor

El termòmetre d'una farmàcia, en una imatge d'arxiu
El termòmetre d'una farmàcia, en una imatge d'arxiu | Ramon Estany
Nació
01 d'octubre del 2023
Actualitzat el 02 d'octubre a la 13:37h
Catalunya ha batut aquest diumenge el rècord de la temperatura més alta mai registrada en un mes d'octubre. Només ha calgut un dia per superar els nivells de calor captats des de 1940, quan al municipi de Sant Romà d'Abella, al Pallars Jussà, s'ha arribat als 34,9 graus. Fins ara, el rècord era de 34,7 graus, que també s'ha igualat aquest diumenge a Tremp.

A més, s'han batut múltiples registres locals, ja que 49 de les 115 estacions meteorològiques catalanes han superat els seus registres, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). A Lleida, per exemple, s'ha arribat als 33,6 graus -1 per sobre de l'anterior, de 2004. Altres localitats que han patit el dia més calorós des que hi ha registres són Tàrrega (33,5 graus), Cervera (31,9 graus) o a Vielha (31), entre altres.
 

Amb tot, les que han tingut temperatures més elevades després de la de Sant Romà d'Abella han estat les de Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) i Albesa (Noguera), amb 34,5 °C cadascuna. Tots tres municipis han superat el rècord de calor registrat el 4 d'octubre de 2004, que passava dels 32 °C. Ponent, la Catalunya central i els Pirineus han estat les zones amb més registres inèdits.