L'aigua als embassaments atreu els visitants. Aquest diumenge al matí el pantà de Sau s'ha omplert de turistes. L'embassament es troba al 68% de la seva capacitat i molts visitants volen comprovar com ha canviat el pantà respecte quan estava buit. Per primera vegada des del gener de 2022, les reserves de Catalunya estan per sobre del 60% després que pràcticament s'hagin duplicat en només 20 dies.
Fonts de l'oficina d'informació de l'embassament de Sau han explicat a l'ACN que el nombre de turistes que venen a visitar el pantà ha crescut "molt" des de les pluges de març. Especialment, diuen, aquesta setmana un cop s'ha superat el 60% de les reserves a les conques internes. La majoria de visitants venen per fer la comparativa amb el temps de sequera i asseguren que la gent està "molt contenta" de tornar a veure el pantà amb aigua.
La majoria de visitants volen immortalitzar el campanar des de l'església de l'antic poble de Sant Romà, que ja pràcticament està cobert d'aigua i que, popularment, s'ha conegut com "el termòmetre de l'aigua al país". Al poble de Vilanova de Sau els restauradors esperen "amb candeletes" els turistes.
Març plujós
El 7 de març, just abans de la borrasca Jana, els embassaments de les conques internes de Catalunya estaven al 31,3% de la seva capacitat. A partir d'aleshores, el març més plujós d'ençà que es tenen registres, ha canviat la situació radicalment. La millora no només ha estat molt notable sinó general. De fet, cinc dels nou pantans estan per sobre d'aquest llindar. Destaquen la Baells -el primer de les conques internes que ha hagut d'obrir comportes- i Foix que estan plens.
Aquest hivern, l'Agència Catalana de l'Aigua va tornar a buidar Sau amb l'objectiu de transferir la màxima quantitat de recursos de qualitat cap a Susqueda abans que amb l'augment de temperatures de la primavera se'n compliqués la gestió. Aquest fet el va situar en el tercer nivell més baix d'ençà que va entrar en servei i el 14 de febrer estava a un 5,35% de la capacitat.