Un consorci format per la cooperativa agrària Conca de la Tordera i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) ha desenvolupat un sistema basat en la biotecnologia, l’entomologia i l’economia circular per dotar d’una segona vida els residus agrícoles a partir d’insectes. El projecte se centra en la cria de larves de mosca soldat que s’alimenten de restes vegetals i que, després del procés de degradació, permeten obtenir un compost útil com a adob. La Federació d'Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar també col·labora en un projecte que compta amb la col·laboració del Govern amb un ajut de 122.409 euros.
El projecte té com a punt de partida la necessitat de la cooperativa Conca de la Tordera de gestionar els residus agraris i la possibilitat de fer-hi front a partir de l’ús d’insectes que se n’alimentin. Segons el responsable de la iniciativa a l’IRTA, Jordi Riudavets, “s’aprofita un residu que no tenia cap altre ús per alimentar la cria dels insectes que, quan creixen, completen tot el cicle i acaben compostant el producte que es pot convertir en adob”.
En una primera fase s’ha implementat el sistema de cria de larves per subministrar els insectes necessaris per reciclar les restes vegetals amb què s’alimenten. Es tracta d’una primera fase que ha de permetre “determinar el nombre exacte de larves necessàries per tenir un percentatge de degradació de productes hortícoles més elevat”.
En un segon estadi, els insectes criats participen en el procés de degradació i reutilització de restes vegetals per convertir-les en font d’adob i compostatge. D’aquesta manera “es pot optimitzar el rendiment econòmic i de recursos a la vegada que es maximitza el volum de residus reaprofitables”, assegura Riudavets. De fet, l’objectiu del projecte és “tenir la capacitat de reutilitzar com a mínim la meitat dels residus”.
Primera fase a l'Alt Maresme
La primera fase s’ha fet a les instal·lacions de la Cooperativa Conca de la Tordera, que rep la producció agrícola de camps de la zona de Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Tordera (Maresme) i Blanes (Selva). El consorci també ha treballat amb la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, que els ha facilitat una unitat de cria de larves de mosca soldat per al projecte. Ja han elaborat proves a petita escala per determinar la qualitat del compost creat i la seva utilitat per a millorar els conreus, que pròximament volen ampliar.
De cara als mesos vinents, el consorci preveu implementar el sistema a les seves pròpies instal·lacions i treballa en l’escalabilitat del projecte per comercialitzar-lo al mercat del sector agrícola. A partir dels resultats del projecte, un cop escalada la producció, l’objectiu de Conca de la Tordera és comptar amb una nova línia de negoci, tant de venda d'adob als seus socis i clients com de suport tècnic en la gestió de residus agrícoles.