La recollida selectiva, més fàcil: tots els envasos ja han d'indicar a quin contenidor van

La modificació legal també prohibeix etiquetar els residus com a “respectuosos amb el medi ambient”

Tots els envasos ja han d'indicar a quin contenidor van
Tots els envasos ja han d'indicar a quin contenidor van | Europa Press
08 de gener de 2025, 10:25
Actualitzat: 10:27h

En la gestió de residus, el reciclatge sempre hauria de ser l'última opció després d'optar per la reducció i la reutilització. Ara bé, també és cert que la recollida selectiva no sempre és fàcil. Hi ha materials que no queden clar si són de paper, plàstic o compostables, mentre que també n'hi ha de mixtos. Per facilitar saber a quin contenidor cal llençar un residu des d'aquest 1 de gener tots els envasos per a ús domèstic han d'indicar a quina fracció pertanyen.

Uns pictogrames molt clars

El reial decret 1055/2022 d'envasos i residus d'envasos preveia que a partir de l'1 de gener de 2025 passaria a ser obligatori a quin contenidor cal dipositar-los. Malgrat que la normativa no indica de quina manera fer-ho, un dels elements que ja s'han començat a generalitzar és uns pictogrames amb la paraula “Recicla” -i els colors blau, groc o verd- o “Composta”. En altres casos, s'afegeix un text on indica clarament el contenidor on s'han de dipositar.

Un dels elements crítics de la recollida selectiva són els envasos mixtos, és a dir, formats per materials diferents. El text legal assegura que si “es poden separar fàcilment, s'indicarà els diversos contenidors on han de ser dipositats”. En cas contrari, caldrà prioritzar el material predominant en pes, excepte que “es demostri l'existència d'una millor alternativa de recollida que eviti possibles incidències en el posterior procés de reciclatge”.

pictogrames reciclatge recollida selectiva

Cap al sistema de devolució i retorn

Les baixes taxes de recuperació dels envasos de plàstic -el Ministeri de Transició Ecològica ha certificat que no passen del 41%-, ha provocat que s'activi un compte enrere de dos anys per implantar un sistema de devolució i retorn.

D'aquesta manera, el novembre de 2026 -si es compleixen els terminis-, un consumidor haurà de pagar un petit recàrrec per cada envàs de plàstic -segurament entre 10 i 20 cèntims-, que recuperarà una vegada el retorni. Aquest sistema hauria d'evitar abandonar els envasos al medi i també incentivaria l'ús d'envasos reutilitzables, ja que estarien exempts d'aquest pagament.

Malgrat que encara queden quasi dos anys, des d'aquest 1 de gener, els envasos que siguin potencialment reutilitzables ja hauran d'incloure el símbol associat al sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR).

Prohibit el “respectuós amb el medi ambient”

Una de les pràctiques associades al greenwashing és la utilització de lemes o frases enganyoses sobre la presumpta sostenibilitat d'alguns béns o serveis. En aquest sentit, el reial decret sobre envasos ha prohibit des d'aquest gener utilitzar el “respectuós amb el medi ambient”, ja que dona a entendre que el residu es pot degradar sense provocar un impacte. En el cas dels envasos compostables, a més, cal incloure la indicació de “no abandonar a l'entorn”.

Finalment, també es podrà indicar quin percentatge de l'envàs es pot “reciclar amb qualitat”, però només si es compta amb una avaluació independent i revisable cada cinc anys. També caldrà disposar de documentació que acrediti el percentatge de material reciclat amb el qual estan produïts si es vol indicar en els envasos que es posin al mercat.

Arxivat a