Jaume Asens i Ada Colau han denunciat ser atacats per part de l'exèrcit d'Israel mentre viatjaven amb una delegació internacional que es troba ara mateix a Cisjordània. Segons han denunciat a través de les seves xarxes socials, tots dos es trobaven prop de la localitat de Nablus, on se celebrava la recollida de l'oliva. Els soldats israelians haurien atacat els camperols palestins amb gasos lacrimògens i bales eixordadores. En les plantacions d'oliveres on es troben les tropes del país hebreu no els deixen treballar. Asens deixava clar que, sense mediar cap paraula, les tropes els han intentat expulsar de la zona.
‼️El ejército israelí ha lanzado gas lacrimógeno contra nuestra delegación de DDHH mientras acompañábamos a palestinos en la recogida de la aceituna. pic.twitter.com/f6YfcbQGCX
— Jaume Asens (@Jaumeasens) October 29, 2024
"Estem en una situació de calma tensa. Fa una estona ha arribat l'exèrcit, ha disparat bales eixordadores i gas lacrimogen no només contra els camperols, sinó també contra la delegació internacional", ha explicat Asens. L'exalcaldessa de Barcelona també ha mostrat diverses zones del camp cisjordà cremat per l'atac israelià a través d'un directe a Instagram. També ha denunciat que les forces armades del país hebreu no han dubtat a l'hora d'atacar la delegació internacional en la qual viatjaven.
De un tiempo a esta parte “Vete a Palestina” era uno de los comentarios más recurrentes de los haters en las redes de Ada Colau.
— Dani Ruiz 🌈 (@eltitodanito) October 29, 2024
Colau, junto a una delegación internacional se han plantado en Cisjordania. Coherencia política y compromiso con los derechos humanos. Orgullo. pic.twitter.com/UL3QnLyiJH
En un vídeo publicat a les xarxes socials aquest dilluns passat des de Ramallah, l'exalcaldessa de Barcelona va explicar que al llarg d'aquesta setmana la delegació internacional formada per representants públics i activistes i advocats pro drets humans es reuniran amb organitzacions palestines i visitaran ciutats i zones rurals de Cisjordània "per veure les diferents situacions d'apartheid i de violacions de drets humans que ja es produïen fa un any, però que ara han augmentat".
La delegació internacional
La delegació, organitzada per Progressive International i National Lawyers Guild, va arribar a la ciutat de Ramallah el passat dilluns i reuneix experts legals, defensors dels drets humans i representants parlamentaris d'arreu del món. La investigació se centrarà en la tortura dels presos, l'empresonament civils palestins per raons polítiques, així com d'activistes i menors. Posteriorment, publicaran les conclusions de la missió.
Aquest cap de setmana, després de mesos d'intents —el més famós va ser el de la Flotilla de la Llibertat, que va anul·lar els seus plans d'arribar a Palestina per motius de seguretat— Colau i Asens van aconseguir fer peu en territori palestí. En concret, han arribat a Ramal·lah, a la part de Cisjordània. Ho han fet acompanyats d'una delegació "per investigar violacions sistemàtiques del dret internacional" a Gaza i a la resta del país.
Colau, en unes primeres declaracions, sostenia que no hi van només a "observar" sinó que també reclamen "l'embargament total d'armes per part de la Unió Europea contra Israel per aturar el genocidi, desmantellar l'ocupació i defensar el dret internacional". El moviment de Colau arriba, precisament, el primer dilluns en què ja no és regidora de l'Ajuntament de Barcelona, després d'acomiadar-se'n oficialment divendres passat. "Quan els governs occidentals no actuen per frenar el genocidi, els ciutadans tenim el deure legal, moral i polític de fer-ho", ha afegit l'eurodiputat Asens.