Colau i Asens entren a Palestina amb una delegació per investigar violacions de drets d'Israel

L'exalcaldessa de Barcelona i l'eurodiputat dels comuns s'integra en una missió internacional que demana l'embargament d'armes de la Unió Europea a l'estat israelià

Últim dia d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona
Últim dia d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona | Hugo Fernández
28 d'octubre de 2024, 12:54
Actualitzat: 16:11h

L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'eurodiputat dels comuns Jaume Asens feia mesos que tenien una missió entre mans: arribar a Palestina per ajudar a visibilitzar internacionalment la persistència dels atacs d'Israel i reclamar canvis entre els estats d'Occident. Aquest cap de setmana, després de mesos d'intents —el més famós va ser el de la Flotilla de la Llibertat, que va anul·lar els seus plans d'arribar a Palestina per motius de seguretat— Colau i Asens han aconseguit fer peu en territori palestí. Ho han fet acompanyats d'una delegació "per investigar violacions sistemàtiques del dret internacional" a Gaza i a la resta del país. 

Colau, en unes primeres declaracions, sosté que no van només a "observar" sinó que també reclamen "l'embargament total d'armes per part de la Unió Europea contra Israel per aturar el genocidi, desmantellar l'ocupació i defensar el dret internacional". El moviment de Colau arriba, precisament, el primer dilluns en què ja no és regidora de l'Ajuntament de Barcelona, després d'acomiadar-se'n oficialment divendres passat. "Quan els governs occidentals no actuen per frenar el genocidi, els ciutadans tenim el deure legal, moral i polític de fer-ho", ha afegit l'eurodiputat Asens.

La comitiva -coordinada per una unió de juristes, defensors dels drets humans i representants polítics de diferents parts del món- ja té programades actuacions d'investigació per als pròxims dies i preveure extreure i publicar resultats aviat. D'entrada, una de les primeres preocupacions de la delegació és la situació dels presos palestins en els centres de reclusió d'Israel. Segons les xifres l'Associació de Presos Palestins, una tercera part de les 10.100 persones que actualment estan retingudes als centres penitenciaris i comissaries israelianes ho estan sota l'argument d'una "detenció administrativa" sense que se'ls acusi de cap delicte concret ni s'hagi fet cap judici en els darrers sis mesos. Aquests empresonaments afectarien civils, activistes i fins i tot nens de 12 anys, denuncia la comitiva humanitària.

També es remarca que el comissionat pels drets humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va concloure que els espais de detenció a Israel integren habitualment pràctiques sistemàtiques de provocar fam, humiliacions, violacions i abús físic cap als presoners palestins. A més, assenyalen que l'estat israelià bloqueja les investigacions periodístiques, d'advocats i de familiars i fins i tot d'entitats com la Creu Roja.