Arriba l'hora de restaurar l'absis de Santa Maria

ESGLÉSIES

Publicat el 30 de juny de 2009 a les 18:11
Les tasques de col·locació de la il·luminació i del paviment de Santa Maria s’acabaran en un parell de setmanes. En concloure, s’iniciarà la restauració de les pintures murals de l’absis del segle VI. No hi ha massa esperances de trobar sorpreses, cosa que sí va passar a Sant Miquel. Només es podria fer una descoberta a la part més baixa.

El conjunt va quedar visible fa dècades en extreure els frescos gòtics. Malgrat tot, la neteja oferirà una nova perspectiva i apareixeran força tonalitats cromàtiques i es defineixen línies i traços de pintura i repintats.

Les pintures constitueixen, juntament amb les de Sant Miquel, un referent en la pintura mural alt medieval europea per la seva cronologia antiga del segle VI, perquè practicament no se’n conserven de semblants a l’occident europeu. Es divideixen en tres registres concèntrics, essent el superior ornamental, un octògon sobre fons vegetal;el segon mostra un seguit de personatges amb indumentària clàssica en processó, i el tercer algunes escenes sense continuïtat relacionades amb episodis de la vida de Jesús, segons Domènec Ferran, director del Museu de Terrassa.

La restauració s’ha adjudicat per 190.588 euros a l’empresa Tràcer per part de l’Institut de Patrimoni Històric Espanyol.

Un complex sistema de llistons de fusta i “finestres” de vidre permetran gaudir de bona part de les restes arqueològiques de Santa Maria. Es podran veure algunes de les ja conegudes i les que han quedat al descobert després de les darreres excavacions.

Il·luminació i autoguies
Una il·luminació molt estudiada combinada amb unes audioguies ajudarà a les visites a percebre millor tots els elements arquitectònics i a fer un passeig endarrere de 1.500 anys, per tornar a aquells primers anys del bisbat d’Ègara. Entre els elements que quedaran a la vista hi ha l’antic baptisteri (segle V) i part de les estructures que s’hi relacionen, com la piscina de decantació, l’absis de l’antiga basílica (meitat del segle V), el fragment de paviment de la tomba dels paons (segle V), els fonaments de l’absis del segle VI i la seqüència estratigràfica del transepte sud. Segons el calendari actual sobre el que es mouen els tècnics municipals, el monument serà visitable cap a finals de maig o principis de juny. La part tapada serà la de les pintures de l’absis, en procés de restauració