El príncep Joan Carles I va visitar Terrassa el 1962

Franco va fer bona la tragèdia de la riuada

Albert Prieto
02 de juny de 2014, 15:52
Els llavors prínceps Joan Carles i Sofia, a Terrassa
Els llavors prínceps Joan Carles i Sofia, a Terrassa | Artur Travesa
 Els llavors prínceps Joan Carles i Sofia, a Terrassa Foto: Artur Travesa

El desastre causat per les riuades la nit del 25 de setembre de 1962 va donar pas a grans mostres de solidaritat en la societat terrassenca, catalana, espanyola i internacional. Però no tot era fet amb bona fe. El règim franquista va treure profit d'una desgràcia que, en bona mesura, havia ocorregut per la manca de previsió i d'inversions prèvies per part de les autoritats.

Els personatges principals de la dictadura, com Franco i els aleshores prínceps Joan Carles i Sofia, van desfilar per Terrassa i altres poblacions afectades per la riuada, força dies després dels tràgics fets del 25 de setembre.

L'1 d'octubre, Día del Caudillo, declarat "dia de dol nacional", el dictador Francisco Franco va arribar a Barcelona enmig d'un bany de masses.

El 2 d'octubre, Franco i diversos ministres del govern dictatorial van visitar Terrassa. Les empreses i les escoles van donar festa a canvi de sortir al carrer a aclamar amb banderetes espanyoles el Generalísimo, que es deia que arribava amb milions sota el braç.

Propaganda política
La premsa de l'època, controlada pel Movimiento i la censura, va elogiar Franco per la seva visita. El diari editat a Terrassa a l'època, el Tarrasa Información, anunciava la vinguda del dictador amb una edició plena de propaganda del règim. "Franco con nosotros y nosotros con Franco", titulava l'editorial. "Franco está siempre con el pueblo, en su puesto, lo mismo en los momentos de gloria y paz que en aquellos otros de tribulación y dolor, o quizás más en estos últimos", començava l'article, que afegia que Franco "ha querido, sobre todo, traer hasta el corazón de todos estos españoles atribulados el consuelo y el apoyo personal de su Caudillo y Jefe Nacional."
Els dies posteriors a la visita de Franco la premsa local -igual com la resta de capçaleres- enaltia la figura del dictador.

La visita de Franco va començar a la tarda a les Fonts, on el va rebre l'alcalde, Josep Clapés. El cotxe del dictador va fer entrada enmig d'una multitud que l'esperava amb banderes espanyoles i pancartes de benvinguda preparades a consciència.
Sense baixar del cotxe, Franco va recórrer les zones damnificades de les Fonts i va enfilar cap a Terrassa. Franco i Clapés van visitar la Rambla (aleshores "Avenida del Caudillo") i algunes de les fàbriques destrossades per les riuades.

Franco, al balcó
Al davant de l'Ajuntament (el Raval era aleshores "Arrabal de José Antonio"), una gentada va aclamar el dictador enmig d'una cerimònia propagandística amb himnes, banderes, pancartes i símbols del patriotisme espanyol del franquisme.
"Catalanes, españoles todos aquí congregados: he venido a visitaros, a recorrer los pueblos afectados per esta gran tragedia y a traeros el saludo y el corazón de España", va començar Franco en el seu discurs des del balcó, i va aprofitar per lloar "el Movimiento que nos une, que nos hace solidarios en un momento histórico, que tiene soluciones para todos los problemas sociales". Franco fins i tot es va atrevir a dir que els morts per la riuada "murieron por la Patria y por el trabajo".
A les Arenes, la barriada destruïda per la força de l'aigua, Franco va fer un exercici de populisme parlant amb alguns veïns i abraçant-los i comprovant el desastre.

Prínceps acabats de casar
Els aleshores prínceps d'Espanya, Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia, van visitar també Terrassa, com van fer altres personalitats polítiques i eclesiàstiques. Va ser el 30 de setembre, abans que Franco. Els actuals reis d'Espanya, que s'havien casat l'abril del mateix 1962, van veure les destrosses entre l'aclamació de la multitud, i van estar a l'Ajuntament amb l'alcalde, Josep Clapés, i altres autoritats. La premsa local no se'n va fer gaire ressò.

Nova visita de Franco
El dictador Francisco Franco va tornar a Terrassa i altres poblacions del Vallès el 1963, tal com havia promès en la seva primera visita. Tenia com a objectiu fer seguiment de les obres de recuperació i de millora i va estar encara més preparada que l'anterior des del punt de vista propagandístic.

Les pèrdues humanes i materials de la riuada van ser aprofitades com a arma política pel règim, reforçat emocionalment.