L'estudi i desenvolupament de la ment humana ha estat sempre una incògnita, tot i que des de fa anys, i sobretot amb l'auge de la psicologia, analitzar la capacitat intel·lectual ha estat una de les obsessions de la comunitat científica. Davant d'aquest fet, han estat diversos, els estudis que s'han presentat i elaborat des de les universitats, proves de camp i assaigs científics. Malgrat que cap d'ells és concloent, sí que permeten extreure'n algunes conclusions.
-Ser primogènit, un avantatge
Ser el fill gran ha estat tradicionalment un factor d'estudi molt relacionat amb aquesta “superioritat”. Entre les principals explicacions, destaquen els efectes ambientals, com ara que el primogènit pugui haver rebut més atenció o estimulació intel·lectual, a part d'adoptar, posteriorment, algun tipus de rol de responsabilitat, com ara l'educació dels germans més petits. Aquesta és la conclusió a la qual va arribar un estudi de la Universitat alemanya de de Leipzig, on es va analitzar una mostra de 20.000 nens de fins a tres nacionalitats, i que va concloure que l'ordre de naixement dels germans no influeix en la personalitat, tot i que sí que ho podria fer en la intel·ligència.
-Estudiar música durant la infància o adolescència
La tesis de la professora de la Universitat de València María del Carmen Reyes Belmonte argumenta que l'estudi de la música durant la infància o adolescència també pot influir en la intel·ligència de l'alumne, ja que crea connexions i ajuda a desenvolupar estratègies de caire social i emocional que són positives i beneficioses per a l'autoestima, el comportament, el treball en equip i la responsabilitat.
-L'estrés és positiu
Segons el psicòleg americà John D. Mayer, estar alerta no sempre és un inconvenient. En aquest cas, i seguint una de les teories de la psicòloga i professora de Standfort Kelly McGonigal, l'estrés només és dolent si s'assumeix que ho ha de ser. Per contra, les persones que viuen l'estrés com una oportunitat per assolir reptes milloren la seva intel·ligència emocional. El fonament científic d'aquesta afirmació es justifica amb una hormona que es diu oxitocina, que millora l'empatia i la proximitat envers les persones.
-La relació amb l'alcohol
Segons un estudi realitzat entre 7.000 persones del Centre d'Estudis Longitudinals al Regne Unit, els nens més intel·ligent també són els que, de grans, registren un consum més elevat d'alcohol. Per altra banda, i segons un experiment de l'Hospital Sheba Medical Center d'Israel el 2010, amb el tabac passa exactament el contrari.
-Tenir un gat
Un estudi del 2014 de la Carroll University de Wisconsin (EUA) indica que els propietaris de gats són més intel·ligents que els que tenen gossos. Aquest assaig es va fer amb 600 estudiants de la universitat, tots amb mascota, i també va concloure que, per contra, els que tenien gossos eren més simpàtics. En aquest punt, però, l'autor de l'estudi va reconèixer que els resultats podrien estar subjectes a la personalitat dels amos. En el cas dels gossos, més extrovertits, alegres i empàtics, mentre que en el cas dels gats, més d'estar per casa, introspectius i avessats a les lectures.
Els cinc símptomes que indiquen una intel·ligència superior a la mitjana
Ara a portada
Publicat el 23 de febrer de 2016 a les 19:46
Et pot interessar
-
Cultura i mitjans MútuaTerrassa anuncia el guanyador del VIII Concurs de contes de Sant Jordi
-
Cultura i mitjans Improvisació, rock i música clàssica arriben a la Factoria Cultural de Terrassa
-
Cultura i mitjans Es manté el Pícnic Jazz de Terrassa malgrat les previsions de pluja
-
Cultura i mitjans Camille Thurman debuta a Catalunya dins del Festival de Jazz de Terrassa