
Marc Novellón i Anna Clariana, a El prestigitador Foto: Eloi Falguera
Monòlegs modernistes, d’Apel·les Mestres i Santiago Rusiñol
Pel Grup de Teatre d’Amics de les Arts
Dissabte, 7 de maig de 2016
Sala d’Actes de l’Ateneu Terrassenc
Tenen molt de mèrit els actors d’Amics de les Arts que representen els 4 monòlegs modernistes d’Apel·les Mestres i Santiago Rusiñol (Un malalt, El silenci és or, El desmemoriat i El prestigitador). Primer perquè recuperen quatre textos del nostre repertori tradicional, tots escrits fa més de 100 anys. En segon lloc perquè són monòlegs d’autors ben coneguts, però que han estat poc representats, tot i ser petites joies.
A més, s’atreveixen amb textos considerats sempre com a menors i poc valorats: als monòlegs els passa el mateix que a les escenes curtes, amb prou feines s’estrenen i després s’obliden. I el que és més important, ens demostren com en són d’actuals aquestes quatre peces. Si no fos pel vocabulari, qualsevol diria que són d’autors contemporanis.
Es tracta de monòlegs còmics, però amb la seva dosi crítica. Els representen gairebé sense escenografia (només un parell de cadires) i el poc utillatge que cada actor o actriu necessita. Tot es basa en la interpretació, excel·lent, i la paraula.
El primer monòleg, Un malalt, d’Apel·les Mestres, fou escrit originalment per a una veu masculina. En la versió d’Amics de les Arts l’interpreta la Montse Soley i, val a dir, que en aquesta adaptació no perd gens de força, fins i tot diria que en guanya. La Montse interpretant "la malalta" ens recorda aquella àvia que sempre es queixa de tots els mals, però que intuïm ens acabarà enterrant a tots, i que tot plegat només ho fa per cridar l’atenció. Ens construeix un personatge desmenjat però amb molta tendresa. Juga molt bé amb el text, posant les pauses allà on convé. Únicament, es mostrà una mica nerviosa.

Tomàs Nadeu, a El desmemoriat Foto: Eloi Falguera
El desmemoriat, de Santiago Rusiñol, l’interpreta el Tomàs Nadeu. Com també es pot deduir, el personatge intentarà explicar-nos episodis importants de la seva vida sense gaire encert. El Tomàs crea un desmemoriat entranyable, bonifaci, afable que aconsegueix la tendresa del públic. No és fàcil construir un paper així, ja que es podria caure en el cansament davant del constant error del personatge. El Tomàs, en canvi, aconsegueix la complicitat de l’espectador. La seva dicció i treball del text són també esplèndids.

Montse Soley, a Un malalt Foto: Eloi Falguera
L’èxit de l’Anna no és tan sols aquest, haver trencat motlles, sinó per damunt de tot la manera d’interpretar. L’Anna sent, respira, viu el personatge. El seu posat, la forma de mirar, de dir, de respirar... tot està calculat i treballat. El públic gaudeix amb una interpretació així, perquè l’Anna no busca l’acudit fàcil o l’excés interpretatiu per fer riure, sinó que és la circumstància, l’actitud del personatge, les seves reaccions el que fan que riguem de gust. És de felicitar sincerament el seu treball. Costa molt saber on és la frontera entre fer el pallasso o crear un personatge, i més amb un text tan còmic com aquest. El seu treball, repeteixo, és formidable.
L’únic aspecte negatiu, si es pot dir negatiu, és la durada del l’espectacle. Pel meu gust hauria d’incloure algun monòleg més. Es va fer curt i no només a mi, sinó a bona part del públic. Per tant, els animo a treure de l’oblit algun monòleg més i, evidentment, a seguir-los representant.
Un cop acabat l’espectacle vam parlar amb l’Anna Clariana sobre aquests 4 monòlegs. Va voler agrair el treball del Toni Garrich i la Mercè Monterde en la direcció i la visió dels personatges.
Si encara no els heu vist, teniu una nova oportunitat aquest dijous 12 de maig, a les 19.30h, al Centre Excursionista de Terrassa (C/ de Sant Llorenç, 10). Entrada gratuïta.
REPARTIMENT
Un malalt, d’Apel·les Mestres: Montse Soley
El silenci és or, d’Apel·les Mestres: Marc Novellón
El desmemoriat, de Santiago Rusiñol: Tomàs Nadeu
El prestigitador, de Santiago Rusiñol: Anna Clariana
Tècnica de so: Maria Miralda
Durada: 50 minuts
Eloi Falguera
Director i autor