Montserrat Alavedra serà recordada amb diverses actuacions musicals

El dia 17 de setembre la plaça de Montserrat Alavedra serà l'escenari de les actuacions que homenatjaran la soprano egarenca

Publicat el 13 de setembre de 2016 a les 18:00
El 17 de setembre de 2016 a les 12 del migdia tindrà lloc un acte a la plaça Montserrat Alavedra de Terrassa per homenatjar a la soprano terrassenca, morta el 1991 i que dóna nom a la plaça des del 1992. Els ciutadans podran gaudir de manera gratuïta de diferents actuacions musicals. La plaça de Montserrat Alavedra és l'espai en la confluència de la carretera de Matadepera i l'avinguda de Béjar, al barri de Poble Nou-Zona Esportiva.

Hi actuaran el Duo de l'òpera Le nozze di Figaro de Mozart amb la soprano Marta Esteban i l’acompanyament del baix Pau Camero; Ària de l’òpera La Sonnambulade Bellini: Ah, non credea mirarti amb la soprano Anna Farrés; Duo de la sarsuela Cançó d'amor i de guerra de Martinez Valls amb la soprano Anna Farrés i el tenor Josep M. Casarramona.

Aquesta activitat serà oferta per l’Escola Municipal de Música Conservatori de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.

Una vida dedicada a la música

Montserrat Alavedra i Comas va néixer a la ciutat de Terrassa l’any 1945. Es formà musicalment a Barcelona de la mà de Genoveva Puig, Jordi Albareda i Jaume Francesc Puig i a Madrid amb Lola Rodríguez Aragón i Marimí del Pozo. La seva formació al Mozarteum de Salzburg (Àustria) va fer d’ella una gran especialista en Mozart, el Lied i la Música de Cambra.

Cantava sovint Mozart, l’ària d’Idomeneo per exemple, per iniciar els seus concerts o recitals. Àries de concert, àries de Les Noces, de Cosí, de La Flauta Màgica, la Missa en Do Menor, sempre trobaren en Montserrat Alavedra una intèrpret diferent i exquisida.

Un dels trets diferencials que identifiquen l’artista en Montserrat Alavedra és la seva gran sensibilitat i musicalitat en cantar el Lied. Els seus recitals es programaven tant per la qualitat com pel contingut dels poemes musicats.

Els seus compositors habituals foren Wolf, Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Beethoven, Dvorak, Fauré ... sense oblidar els compositors espanyols, Falla, Rodrigo, Albéniz, Granados ... ni per descomptat els catalans, Mompou, Montsalvatge, Morera, Lamote de Grignon, Blancafort, Taverna, Gherard... per alguns dels quals va estrenar obres a nivell mundial.

Els acompanyants dels recitals de Montserrat Alavedra al piano foren des de l’Eric Werba a Miguel Zanetti, Félix Lavilla, Àngel Soler, Jerzy Marchwinsky, R. Kuppelwiesser, Alberto Rafols, Miquel Farré, entre d’altres.

La música de cambra de totes les èpoques fou també un dels seus entorns naturals. Compartir l’espai i fer música amb piano, clavicèmbal, violí, violoncel, flauta o petita orquestra amb instruments antics o moderns, motivava a Montserrat Alavedra, gens gelosa de protagonismes escènics.

Montserrat Alavedra aconseguia entre els intèrprets i amb el públic un clima de comunicació i de compartir l’emoció musical, rarament igualat.

Montserrat Alavedra impulsà la seva carrera internacional cantant el 1967 a l’ Expo de Montreal (Canadà) de la mà de Joventuts Musicals i als vint-i-tres anys cantant els Oratoris de Bach i de Haendel al costat d’artistes ja consagrats.

Debutà a Salzburg (Festivals d’Estiu) i a Viena de la mà de Bernhard Paumgartner i Karl Böhm l’any 1969. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i també per l’originalitat i extensió del seu repertori en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera.

Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als EUA. Fou convidada a participar durant tres temporades seguides en el Queen Elisabeth Hall de Londres, per cantar Àries de Concert de Mozart sota la direcció de Geraint Jones.

Montserrat Alavedra fou intèrpret habitual a molts festivals de música arreu d’Espanya i de l’estranger (Festival Internacional de Música de Barcelona, Festival de Música de Cadaqués, Festival de la Ópera de Madrid, Decena de la Música en Toledo, Semana de Música Religiosa en Cuenca, Festival de S’Agaró, Corpus Lucense, Wiener Festwochen (Àustria), Lake District Festivals (UK), Festival de Royan, Festival de París ... ) que compaginava amb els seus recitals en sales de concert d’arreu del Món.

Especialista en cançons de música espanyola de totes les èpoques, des de les dels trobadors al renaixement, al barroc, al romanticisme i a l’època contemporània, Montserrat Alavedra en va ser una gran ambaixadora i divulgadora internacional.

Les seves gires de concerts amb piano, guitarra o orquestra amb repertori espanyol, català i sefardita per Àustria, Alemanya, França, Bèlgica, Polònia, Canadà, EUA i Sudàfrica en donen bon testimoni.

Montserrat Alavedra fou professora associada a la Càtedra de Cant i Dicció de la Universitat de Washington – Seattle durant gairebé 10 anys, conreant un gran prestigi com a docent i intèrpret als EUA.

Les seves darreres actuacions, principalment als EUA van incloure un recital al Alice Tully Hall de Nova York acompanyada de Miguel Zanetti, l’opereta de J. Strauss “El baró gitano”, “Clementina” de Boccherini, “Pimpinone” de Telemann, la “Passió segons Sant Mateu”, la “Passió segons Sant Joan”, la “Missa en Si Menor” de J. S. Bach i el “Requiem” de Mozart.

El seu comiat europeu amb l’òpera barroca de Vicent Martín i Soler “Una cosa rara”, fou a París sota la direcció de Jordi Savall.

Al llarg de la seva carrera va editar 10 LP i nombrosos enregistraments per a televisions i ràdios internacionals.

Montserrat Alavedra va morí a l’edat de 45 anys a Barcelona el 4 d’abril de 1991. El seu comiat musical de la ciutat de Barcelona fou un inoblidable recital dedicat a Mendelssohn.