Passat i present en imatges

L’Arxiu Tobella compta amb milers de fotografies i documents de Terrassa de consulta gratuïta. Des del 1978 edita anualment un llibre amb imatges del dia a dia de la ciutat

Publicat el 08 de novembre de 2010 a les 18:37
Més de 250.000 fotografies de Terrassa resten entre les parets de l’Arxiu Tobella, una entitat sense ànim de lucre que documenta la ciutat en imatges des que l’any 1978 es va constituir com a fundació privada. Tot va començar arran de l'interès que es va despertar en Manuel Tobella i Marcet pels diversos fons fotogràfics de la ciutat. Aquest, en un intent d'arxivar-los i catalogar-los com a patrimoni de tots els terrassencs, va iniciar una col·lecció particular que donaria peu a la fundació.

Actualment la secció fotogràfica, que compta amb més de 400 mil negatius, segueix essent el cor de l’entitat. La gran majoria de fotografies són de Terrassa, tot i que, tenint en compte, la proximitat geogràfica, també n’hi ha moltes de Matadepera. L'arxiu inclou una biblioteca de temes i autors terrassencs formada per uns 5.000 volums, una hemeroteca amb 384 volums enquadernats de diaris locals històrics i actuals, i col·leccions d'algunes revistes d'àmbit local, comarcal i nacional. L’arxiu no ha comprat mai cap document; així doncs, el fons està format en la seva totalitat per donacions de més de 1.300 particulars.

Tal com explica la directora de l’arxiu, Mariona Vigués, l’objectiu de la fundació és conservar el patrimoni fotogràfic local, una tasca complicada ja que “la fotografia és un tipus de document molt fràgil”. La fundació, a més, té un altre objectiu: la divulgació del patrimoni. Així, sovint organitzen exposicions o ajuden a les entitats que ho demanen. La principal activitat divulgativa, però, és l’edició anual del llibre “Terrassa”, que es publica des de l’any en què va nàixer la fundació i que il·lustra amb fotografies el dia a dia de la ciutat.

Les més sol·licitades
Totes les fotografies, incloses les aproximadament 4.000 que es fan cada any per al llibre, i la resta de documents de l’arxiu, es poden consultar de manera gratuïta. La Guerra Civil, la riuada del 1962 i la indústria són algunes de les temàtiques més sol·licitades. El 2009 es van realitzar quasi 100 consultes.“L’arxiu és viu”, diu Vigués, “el problema és el finançament”. La fundació es sobreviu amb subvencions públiques, amb donacions privades i amb els beneficis de la venda de l’anuari, però “cada vegada costa més recaptar fons”.