Abad atribueix la desaparició de caixes a les errades dels directius

Segons la seva opinió, Unnim no va poder tirar endavant perquè els seus responsables "no van avaluar prou" la concentració de risc per l'exposició al sector immobiliari

Publicat el 14 d’octubre de 2013 a les 12:49
El president de Cecot i durant 10 mesos representant del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob) en el consell d'administració d'Unnim, Antoni Abad, ha atribuït la desaparició de la majoria de caixes d'estalvis que els seus directius van prendre decisions equivocades vinculades a una exposició "excessiva" al sector immobiliari.

Així s'ha expressat a la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors.

"Evidentment que el Banc d'Espanya té una actitud de supervisió, però hi ha entitats financeres que han estat capaces de recapitalitzar-se i altres no", ha argumentat, front a crítiques de directius de les caixes en dies anteriors que el regulador no va alertar del perill abans de la crisi.

Ha opinat que el Banc d'Espanya "ha fet la seva feina i ha pres les decisions al temps adequat", i que en tot cas es podia haver millorat l'actuació de l'executiu central.

Segons la seva opinió, Unnim no va poder tirar endavant perquè els seus directius "no van avaluar prou" la concentració de risc per l'exposició al sector immobiliari en un context financer de carrera pel creixement.

Ha constatat que "la gestió del creixement no és fàcil", i que algunes caixes no van prendre bones decisions i van tenir una excessiva exposició tant per part de l'oferta --els promotors-- com de la demanda --els compradors particulars--.

També ha al·ludit a la responsabilitat de la societat en general, ja que hi ha hagut gent que es va endeutar en excés i una altra no, en un marc de "relat màgic" del progrés econòmic.

Abad ha celebrat la ràpida venda d'Unnim una vegada va ser intervinguda pel Frob, ja que vist en perspectiva "uns mesos més tard no hagués estat tan fàcil o possible", i ha assenyalat la bona resposta de l'equip directiu.

"Mai per part del Frob se'ns ha dit que hauria una gestió directa, sinó un procés àgil de venda, però mai hi ha hagut una indicació que l'adquirent havia de ser una o una altra entitat", ha asseverat.

Ha qualificat de bona decisió el procés competitiu de venda, ja que actualment es constata que s'ha fet "una molt bona integració" de Unnim a BBVA, tant per ajust de plantilles --des del pacte i sense sortides traumàtiques--, com per la gestió de les preferents i perquè està sent sensible a la història d'Unnim respecte a l'antiga obra social a Sabadell, Terrassa i Manlleu.

Abad va ser requerit pel Frob per ser un dels quatre administradors d'Unnim en nom d'aquest organisme estatal pel seu coneixement del territori d'origen de l'entitat financera fusionada, amb una remuneració de 100.000 euros anuals, facturats mes a mes i sense indemnització al final; els altres tres membres tenien relació d'exclusivitat, però Abad va mantenir les seves altres responsabilitats.

"No coneixia la banca, però al final, tot és gestió d'equips", ha explicat, i ha relatat que la seva funció era la de contacte amb el territori per explicar i aplicar les decisions que prenia el Frob.