Analitzar el mercat laboral per poder adaptar-s’hi

Objectiu El nou Observatori de l’Actualitat Laboral de la Cecot analitza el mercat per oferir solucions Conclusió El primer informe evidencia un desfasament entre els perfils demandants i els demandats

Publicat el 22 d’abril de 2011 a les 10:47
Sovint les professions més sol·licitades per les persones que tramiten el seu currículum a la borsa de treball de la Cecot no coincideixen amb les necessitats de les empreses. Aquesta és una de les conclusions del primer informe de l’Observatori de l’Actualitat Laboral, que s’acaba de posar en marxa, i que segons la directora de la Fundació Cecot Persona i Treball, Anna Delclòs, és extrapolable al mercat laboral en general.

L’Observatori neix amb la voluntat d’oferir dades quantitatives sobre la situació del mercat (número d’ofertes, tipus de feina més sol·licitats, salaris...) i també d’orientar sobre com interpretar el mercat en profunditat (tendències en les ocupacions, estudis de casos, anàlisis sectorials...). El compromís de la patronal catalana és publicar un informe de periodicitat trimestral. “L’objectiu principal de l’Observatori és compartir la informació que tenim, que és molta gràcies a la nostra borsa de treball, per poder analitzar quines coses podem oferir des de la Cecot”, explica Delclòs.

Oferta i demanda
El primer informe se centra en l’anàlisi quantitatiu i qualitatiu de la borsa de treball en el període 2005-2010. Com era previsible, fins al 2007 el nombre d’ofertes és constant, però a partir del 2008 s’inicia una davallada molt important. Així, es passa de les 1.907 ofertes del 2005 a les escasses 434 del 2010. Per contra, el nombre de currículums rebuts de sol·licitants de feina comença a créixer just en el mateix període. Si al 2005 en van rebre 2.437, al 2010 van ser-ne 4.255. “En l’època de plena ocupació l’oferta i la demanda encaixaven. Ara són completament diferents”, afirma Delclòs.

A part de l’evident evolució quantitativa, des de l’Observatori també han detectat canvis qualitatius: els perfils professionals més demandats per les empreses no coincideixen sempre amb els perfils majoritaris entre els que busquen feina. El document també posa de manifest que l’àmbit administratiu és on hi ha una tendència més clara a l’estabilitat. “Gràcies a aquesta informació sabem quina formació hem d’oferir, quina mena d’inserció laboral hem de facilitar, etc.”.

Indicis de millora
Quant a les perspectives de futur, Delclòs espera que el mercat laboral comenci a millorar aviat, però es mostra prudent. “Les empreses que exporten fora del país ja han començat a notar una millora, per tant, la gent que està disposada a marxar a treballar fora ho té millor. De fronteres cap a dins, però, encara costarà”, matisa.

Les xifres
1.907: Són les ofertes de feina que es van registrar a la borsa de treball de la Cecot al 2005. Al 2010 en van ser 434.

2.437: És el nombre de currículums que va rebre la Cecot al 2005. Al 2010 la xifra va créixer fins a 4.255.