Les empreses de Terrassa tenen l'IAE més baix de l'àrea metropolitana

Un estudi de la Cecot compara els tributs municipals entre nou municipis de la regió metropolitana

Publicat el 16 de novembre de 2012 a les 19:52

La patronal catalana Cecot ha donat a conèixer el resultat d'un informe comparatiu dels tributs IAE i IBI entre diferents municipis. La finalitat d'aquest informe ha estat la de quantificar la repercussió de l'Impost sobre Activitats Econòmiques en els diferents municipis per al desenvolupament d'una activitat concreta. Es tractava de veure en quins municipis està més penalitzat tributàriament l'exercici d'una activitat econòmica. L'informe també compara el cost de l'Impost sobre Béns Immobles aplicable a cada municipi per valorar-ne el seu impacte.

Aquests dos tributs tenen un impacte directe en les empreses i conèixer la pressió fiscal que pot arribar a suposar en el sector empresarial, tenint en compte el context econòmic actual, influeix a l'hora de determinar l’establiment de centres de producció en un municipi o altre. L'increment de pressió fiscal al sector empresarial penalitza l'activitat productiva i el manteniment o la generació d'ocupació. Per aquest motiu la patronal ha sol·licitat als alcaldes i partits a l'oposició dels ajuntaments del Vallès que puguin proposar als plenaris la revisió dels tipus impositius dels seus municipis per facilitar la generació d’activitat empresarial.

La mostra ha estat composada pels municipis més representatius de l’àrea metropolitana de Barcelona: 1a Corona: Badalona, Hospitalet de Llobregat i 2a Corona: Terrassa, Rubí, Sant Cugat, Sabadell, Cerdanyola, Granollers i Mataró. De Terrassa s'han analitzat empreses dels polígons de Can Petit, Santa Margarida, Can Parellada i Colom 2.

Més facilitats empresarials
Entre les conclusions de l'informe s'afirma que els municipis que es situen en la banda baixa en l'IBI gairebé coincideixen amb els situats a la banda baixa en l'IAE. El mateix passa amb els ajuntaments que queden situats a la banda alta, de forma que en la suma de tributs queden reflectits al tram superior tal com apareixien en cada impost analitzat separadament.

Segons l'estudi de la Cecot, el municipi que té l'impacte tributari (IAE + IBI) més baix sobre les empreses és Terrassa, amb un 100. Sabadell està gairebé al mateix nivell, amb 102. En canvi, on es grava més l'activitat econòmica és a Rubí (147) i L'Hospitalet (148).

Per impostos, l'IAE és més baix, i amb diferència, a Cerdanyola. Un 17 per cent més alt el tenen a Terrassa i Mataró. En canvi als municipis de la primera corona, Badalona i L'Hospitalet, l’IAE és més del doble de Cerdanyola. De Terrassa es destaquen les bonificacions a empreses per aprofitament d’energies renovables i per tenir un pla de transport col.lectiu per treballadors.

Com a conclusió, l'informe afirma que els municipis amb tributs més alts són els de la primera corona de l'àrea metropolitana, coincidint amb els que tenen més número d'habitants. Altres municipis com Rubí i Sant Cugat tenint una població menor que els municipis de la primera corona representen una tributació equivalent.

La patronal catalana Cecot s'ha dirigit tant als equips de govern com als partits de l'oposició dels ajuntaments del Vallès, via correu electrònic, per donar-los a conèixer el resultat de l'informe i els recomana que proposin la revisió de tipus impositius per facilitar la generació d'activitat empresarial.

Informe comparatiu de tributs IAE i IBI