
Encara no té tres anys de vida però vol créixer. El Club de Rugby Carboners de Terrassa, fundat l'any 2009, està preparant el salt a la competició femenina. El club compta amb un primer equip masculí que disputa la lliga de Tercera Catalana, l'última categoria del rugbi nacional, per segona temporada. Són, en total, una trentena de jugadors amb fitxa federativa. Des de fa unes setmanes no només hi ha homes als entrenaments, sinó que hi destaca la presència femenina: les Carboneres.
En l'actualitat hi ha un grup de set noies que entrenen amb regularitat al costat de l'equip de nois. Paco Caballero, president del club, és també l'entrenador del conjunt femení. "Aviat podrem preparar un partit amistós de rugbi a 7", explica el preparador de les Carboneres. "És una modalitat que el 2016 serà olímpica i s'està potenciant molt, volem aprofitar l'empenta", afegeix. El rugbi a 7 es practica al mateix terreny de joc que el rugbi a 15, però presenta algunes variacions en el reglament, com una durada més curta que permet una major agilitat, velocitat i creativitat de les set jugadores que hi participen. L'objectiu a llarg termini per a Caballero i per al club és organitzar un equip de rugbi a 15. "Trobar set noies ja ens costa, i trobar-ne més de quinze serà difícil", reconeix.
Les Carboneres entrenen dos dies a la setmana, a la mateixa hora que ho fa l'equip masculí, a les instal·lacions de la Zona Esportiva Municipal de Can Jofresa. "Abans entrenàvem per separat, però ara ho fem tots junts", explica Sergi Latorre, director tècnic del CR Carboners i entrenador del conjunt masculí. "Als nois els va bé tenir noies a l'equip, i a l'inrevés. Les noies són noves i si entrenen amb un equip que ja té rodatge aprenen més ràpidament la tècnica i el reglament del rugbi". Per a la majoria de les Carboneres és la primera experiència en el món del rugbi.
La idea de formar un equip femení, segons Paco Caballero, es remunta a l'estiu passat. "En un torneig de rugbi platja vam veure un partit entre els equips femenins del Sitges i la Santboiana. Eren noies d'entre quinze i divuit anys que s'enfrontaven amb agilitat i velocitat, sense força, semblaven princeses de Disney", recorda. "La Santboiana és el millor equip i, sense agressivitat, el Sitges els plantava cara". Els Carboners van importar la idea amb el repte de crear un equip femení d'un esport amb etiqueta de dur i agressiu. "Jugar a rugbi no et fa menys dona ni més home", diu Caballero. Aquest és un dels lemes de les Carboneres, que animen les noies a apropar-se als entrenaments per conèixer el rugbi en primera persona. "Vam començar dient-ho a familiars, amigues, conegudes... i hi ha hagut una bona resposta. Qualsevol noia que vulgui provar-ho hi pot venir", convida l'entrenador de les fèmines.
Potenciar la base
La fundació del CR Carboners va significar la recuperació del rugbi a Terrassa. Els últims precedents d'aquest esport a la ciutat dataven dels anys setanta, d'equips universitaris. Però lluny de conformar-se amb un equip sènior, els Carboners van intentar potenciar el rugbi entre els més joves. Amb el grup entrenen diversos jugadors de categoria juvenil, alguns dels quals disputen partits amb el primer equip; altres, per la seva edat i la manca d'experiència, esperen el seu torn sense deixar de treballar.
El full de ruta de la direcció tècnica dels Carboners per als propers mesos preveu apropar l'esport de la pilota ovalada als col·legis i atraure nens i nenes, amb l'objectiu final de crear una escola de rugbi dins l'estructura del club.
El rugbi, de mica en mica, es va fent un forat en el panorama esportiu de Terrassa.