Ullastrell Solidari obre una nova etapa més ambiciosa

El professor de l'IES Viladecavalls José Antonio Aguado és l'encarregat de coordinar l'espectacle que l'entitat oferirà per la Fira Modernista de Terrassa al Centre Cultural

Publicat el 07 de maig de 2014 a les 19:21
L'equip d'Ullastrell Solidari amb el director teatral José Antonio Aguado (a l'esquerra) Foto: Lluïsa Tarrida

No fa pas tant que Ullastrell Solidari va néixer però l'associació sense ànim de lucre ha crescut tant i s'ha arrelat amb tanta fermesa al territori que ho podria semblar. Enrere queden els més de tres mil euros recollits al Carnestoltes de 2012 en un espectacle organitzat per una colla d'amics que volien construir una escola a l'Índia. Des d'aleshores, l'entitat ha comptat amb desenes de voluntaris que han passat d'idear i dur a terme projectes per ajudar a països més necessitats a mirar el seu voltant per millorar el benestar dels propis ullastrellencs.

En aquests dos anys de vida, com explica el seu president Ramon Codina, a més de la
construcció de l'escola Serralavella a través de la Fundació Vicente Ferrer també han organitzat diversos actes, sempre benèfics, com per exemple recollides d'aliments sobrants donats per establiments, la campanya "Per Nadal cap nen sense sopa" o serveis de companyia i entreteniments per als avis de la Residència d'Ullastrell. El principi bàsic d'Ullastrell Solidari però no ha canviat, els principals beneficiaris de l'entitat són dos col·lectius: nens i avis.

Assistència a gent grau
I és precisament amb aquests dos col·lectius amb ment que Ullastrell Solidari engega tres nous projectes que es posaran en marxa ben aviat, tots ells ambiciosos però igual de necessaris. Així mateix, tots ells compten amb el suport de l'Ajuntament d'Ullastrell, dins d'una nova etapa de col·laboració entre ambdues entitats. El primer projecte estarà orientat als nens de primària de l'escola Serralavella i es tractarà d'un programa de reforç escolar en horaris no lectius.

La idea és engegar-lo de cara al curs vinent i la previsió seria fer petits grups de 6 a 8 alumnes que necessitin ajuda a l'hora de fer deures o que tinguin dificultats en l'assoliment de continguts bàsics. Codina remarca que no es pretén seguir un model tradicional sinó fer que els nens aprenguin "passant-s'ho bé, a través d'activitats lúdiques i conduïdes per professionals". La segona iniciativa serà un programa d'assistència a gent gran que viu sola. L'entitat ha detectat un increment d'aquest col·lectiu específic al poble i pretén amb aquest projecte, coordinat amb Serveis Socials, no només fer companyia als avis sinó també proporcionar-los ajuda en les tasques bàsiques del dia a dia, com ara anar a comprar.

A diferència del reforç escolar, en aquí només hi intervindrien voluntaris. I l'últim projecte en ment i el que encara està més tendre és la creació d'horts urbans. Inspirat en l'experiència egarenca, es pretén que persones en atur trobin un espai d'esbarjo conreant un terreny cedit per un particular. A més, tot i que no hi haurà remuneració econòmica sí que els 'treballadors' podran endur-se els productes que hagin cultivat.

Companyies de la comarca
Per recollir fons per poder dur a terme tots aquests projectes, Ullastrell Solidari va pensar fer una activitat ben especial. Va contactar amb el professor de l'Institut de Viladecavalls José Antonio Aguado, component de la Companyia 8 de teatre, i li va proposar crear un espectacle amb motiu de la Fira Modernista de Terrassa. Dit i fet, Aguado explica que va pensar en fer micropeces teatrals a càrrec de companyies amateurs de la comarca.

Així va sorgir "Mosaic Artístic" que es podrà veure aquest diumenge 11 de maig, al Centre Cultural de Terrassa pel preu d'11 euros. Les companyies participants, que oferiran peces d'uns 10 minuts màxims, són: la companyia de l'IES Viladecavalls, l'INS Torre del Palau de Terrassa, Fatalitats de Viladecavalls, Tub d'Assaig, el grup Sense Sal, el músic Gustavo Aguado, el grup Punt i Seguit, Lydia Campà i un grup coral, el GATU d'Ullastrell, el ballarí Xavi Auquer, la companyia 8, PAM Teatre i la companyia Okabango.