Terrassa manté el topall a les bonificacions energètiques, tot i el rebuig de Junts

El Ple municipal extraordinari d'aquest divendres ha aprovat, de forma provisional, la proposta d’Ordenances Fiscals per al 2023. Per tercer any consecutiu, Terrassa congela impostos

Segons el Consistori, la bonificació per instal·lació de panells fotovoltaics s'adequa a l’existència d’altres ajuts i subvencions públiques pel mateix concepte
Segons el Consistori, la bonificació per instal·lació de panells fotovoltaics s'adequa a l’existència d’altres ajuts i subvencions públiques pel mateix concepte | Cedida
04 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:41h
El Ple Municipal extraordinari de l’Ajuntament de Terrassa ha aprovat aquest divendres, de forma provisional, la proposta d’Ordenances Fiscals per al 2023, que aposta per la sostenibilitat i la minimització de l’impacte en la ciutadania i la consolidació dels projectes de ciutat. Per tercer any consecutiu, no s’incrementarà ni els tipus impositius ni els coeficients, és a dir, de cara a l’any vinent es mantindran els preus públics i la majoria dels impostos municipals.

De cara al ple, Junts per Terrassa ha presentat quatre esmenes. Una d'elles, referent al topall a les bonificacions per a les plaques fotovoltaiques que preveu l'Ajuntament per l'any vinent, ha estat motiu de debat a la ciutat. El partit ha demanat a l'executiu de Jordi Ballart que no modifiqui els incentius fiscals a la transició energètica en impostos com l'IBI, l'Impost de Construccions i Obres (ICIO) i l'IAE. "Vivim un moment d'emergència climàtica i ha de ser obligació de totes les administracions promoure i facilitar la transició energètica. La proposta d'ordenances fiscals per a 2023 fa un pas enrere en aquest camp", ha declarat Meritxell Lluís, alcaldable de Junts.

Segons el Consistori, la bonificació per instal·lació de panells fotovoltaics s'adequa a l’existència d’altres ajuts i subvencions públiques pel mateix concepte, determinant que amb el conjunt d’elles es pot obtenir un màxim del 50% del Pressupost d’Execució Material (PEM) de la instal·lació i, alhora, es fixen uns topalls de costos bonificables amb l’objectiu de simplificar la tramitació i acotar possibles desviacions. "Ens fa la sensació que l'Ajuntament vol ajudar menys, perquè diu que ja hi ha altres administracions que ajuden", ha afegit Lluís. 

El ple, però, ha acordat no seguir endavant amb l'esmena de Junts, i el topall continuarà. "Comparteixo plenament el seu discurs sobre el canvi climàtic, i aquesta administració és un exemple de lluitar contra ell i liderar la transició energètica. Aquí el debat és si el món local és qui ha de liderar això. La Generalitat ens ha de redistribuir la responsabilitat que ens toqui, no podem ser sempre els abanderats", ha respòs Isaac Albert, primer tinent d'alcalde.

A més, Albert ha destacat que una part molt important de la població no tindrà accés a la instal·lació de plaques solars a casa seva, perquè lluiten amb causes majors, com la conservació de l'habitatge, o no tenen ni la possibilitat econòmica ni física de fer-ho. En aquest sentit, el tinent d'alcalde ha reiterat que amb els seus impostos podran ajudar a que un determinat sector de la població, el qual sí que tindrà accés a aquesta possibilitat, les instal·li. 

D'altra banda, el ple ha aprovat la tercera esmena de Junts per Terrassa, que conforma que les obres que tinguin per objecte la retirada d'elements amb amiant gaudeixin d'una bonificació de fins el 95% de la quota de l'ICIO. L'Ajuntament també ha aprovat modificar puntualment el POUM per ampliar l'inventari del patrimoni cultural de Terrassa, que ha comportat la detecció de noves edificacions que han quedat inventariades per diferents valors històrics, arquitectònics o ambientals. La modificació determina que
les grans actuacions de transformació sobre aquests béns es tramitaran mitjançant el Pla especial urbanístic, mentre que la resta de caire menor es faran per llicència, però complementant informació per poder posar de manifest els elements de valor de cada bé.

Nou pla personalitzat de pagament a partir de 2024
Els canvis i novetats que possibilitarà el nou sistema i que queden reflectits en l’Ordenança General són els següents:

Calendari fiscal: S’endarrereix el període de cobrament de l’Impost sobre Béns Immobles un mes i mig respecte el calendari actual, posant-lo de 1 de març al 2 de maig. Aquest canvi de dates de cobrament comporta modificar els tres primers terminis de domiciliació del padró, situant-los l’1 de març, el 2 de maig i l’1 de juny, mantenint la resta de terminis com l’exercici 2022. La resta de calendari es manté igual. Aquest canvi no suposa alterar ni la liquiditat ni la tresoreria de l’Ajuntament. 

Implantació del nou Pla personalitzat de pagament: La migració al nou sistema permet introduir una mesura facilitadora del pagament, podent fraccionar tots els impostos i taxes de cobrament periòdic a la qual s’estigui obligat en 12 terminis iguals (de caràcter mensual), 6 o 4 al llarg de l’any. Aquest pla personalitzat serà efectiu l’any 2024, essent el 2023 el de difusió de la mesura i recollida de sol·licituds.

Creació del Compte fiscal personal: S’estableix la possibilitat que les persones interessades puguin assenyalar un compte corrent únic de relació amb l’Ajuntament, en el qual es carregaran tots els pagaments presents i futurs i en el qual es practicaran les possibles devolucions.

Major facilitat i flexibilitat en l’atorgament de fraccionaments i ajornaments de pagament: es simplifiquen els requisits per fraccionar el pagament de deutes pendents i s’amplien els topalls, atenent a l’evolució dels expedients tramitats els darrers anys i a les majors opcions que ofereix el nou sistema d’informació tributària.

Potenciació de la tramitació telemàtica: Es potenciarà i facilitarà la tramitació telemàtica, es crearà una Oficina Virtual Tributària en la qual les persones obligades podran accedir a tota la seva informació i gestionar els tributs i altres obligacions de pagament de forma àgil i senzilla.