Tot el que has de saber de les eleccions municipals del 28-M de 2023 a Terrassa

Quan comença la campanya, quins són els candidats o com puc votar per correu als comicis locals del mes de maig

Els comicis se celebraran el 28 de maig.
Els comicis se celebraran el 28 de maig. | Adrià Costa
24 de març de 2023
Actualitzat: 11 de maig, 10:26h

El pròxim 28 de maig Terrassa decidirà el futur polític dels pròxims quatre anys i qui serà el pròxim alcalde o alcaldessa de la ciutat. Una decisió que recau en mans de la ciutadania i que a continuació es detallen tot allò que necessites saber.

Candidatures a l'alcaldia de Terrassa

Enguany a Terrassa bona part de les candidatures estan protagonitzades per dones. És la primera vegada a la història que es produeix un fet similar, ja que sempre havia estat majoria d'homes. És doncs, la primera vegada que hi ha una opció real que Terrassa podria tenir la primera alcaldessa de la seva història. 

Per partits, els candidats que actualment tenen representació al govern local són: Jordi Ballart, actual alcalde (Tot per Terrassa); Eva Candela, regidora (PSC); Ona Martínez, tinenta d'alcaldia (ERC); Isabel Martínez, regidora (Cs); i Meritxell Lluís, regidora (Junts). A banda d'aquestes, per part dels altres partits que recentment havien tingut representació plenària són: Agnès Petit (Terrassa en Comú Podem); Marta Giménez (PP) i Jaume Bofill (CUP). 

Quan comença la campanya i quan es vota

La campanya de les eleccions municipals arrencarà la matinada del divendres 12 de maig. És a dir que a les 00h d'aquest dia oficialment els partits arrencaran dues setmanes plenes d'actes i els mítings polítics per aconseguir que el màxim nombre de ciutadans els facin confiança a les urnes. 

El divendres 26 serà l'últim dia de campanya i el dissabte 27 serà el dia de reflexió. El dia clau serà el diumenge 28 de maig. Des de primera hora del matí i durant tot el dia, els terrassencs censats estaran cridats a les urnes per decidir el futur polític de la ciutat. 

Fins quan puc votar per correu?

La sol·licitud del vot per correu es pot fer des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions municipals. Malgrat que ja se sap que seran el pròxim 28 de maig, el govern espanyol no publicarà el decret de convocatòria al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) fins al 4 d'abril. Serà a partir d'aquell moment i fins al 18 de maig quan es podrà presentar la sol·licitud.

Un cop tramesa la sol·licitud de vot, serà rebuda per l'Oficina del Cens Electoral, qui a partir del 8 de maig i fins al dia 21 de maig serà l'encarregada d'enviar la butlleta a cadascú de les persones que hagin demanat el vot de manera telemàtica. La data límit per entregar el vot dins del sobre a una oficina de Correus serà el 24 de maig, justament quatre dies abans de les eleccions. Qualsevol butlleta que es faci arribar passada la data límit no serà acceptada. 

Qui pot votar a les municipals de Terrassa?

Poden votar tots els ciutadans espanyols majors d’edat inscrits en el cens electoral i també les persones estrangeres residents a Terrassa. Aquestes segones poden tenir nacionalitat de la Unió Europea o d'un dels 13 països amb acord de vot. 

Els països amb acord de vot són: Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea del Sud, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit, Trinitat i Tobago, Xile.

Resultats de les darreres eleccions municipals a Terrassa (2019)

Els comicis de fa quatre anys van suposar un daltabaix a la tendència política de la tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants. Per primera vegada des de la instauració de la democràcia, el Partit Socialista va deixar de governar. L'alcaldia doncs, va passar del PSC al partit municipalista, Tot per Terrassa, que l'exalcalde socialista, Jordi Ballart, va fundar després de trencar el carnet del partit per l'aplicació de l'article 155. 

D'aquesta manera, Ballart va escombrar els vots de socialistes i comuns i es va erigir com la força més votada amb 10 regidors. La segona força va ser el PSC que es va quedar amb 7 representants públics, seguit d'ERC amb 5 regidors que van servir per formar un govern de majoria absoluta. Cs va mantenir-se amb 3 regidors i Junts, amb 2. 

El sorpasso de Ballart juntament amb la separació entre comuns i Podem va eliminar Terrassa en Comú de l'àgora electoral i també va escombrar l'únic representant de la CUP i del PP, passant de set forces a cinc.