A les portes d'un nou curs escolar, el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han presentat les xifres dels dos primers anys de vida del projecte Recooperem, cuina per compartir, d'aprofitament alimentari a les escoles de la comarca per donar cobertura a famílies en situació de vulnerabilitat - ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-.
Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d'àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s'han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s'ha arribat a 272 famílies amb dificultats.
Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis. Els organitzadors, però, creuen que anirà a l'alça i que, aviat, podran ampliar aquest llistat i teixir una xarxa més contundent i eficient. En aquests moments, tal com informen en un comunicat estan establint les condicions i els paràmetres que han de regir aquestes noves incorporacions i treballen per tal que es puguin fer efectives els propers mesos.
Es treballa amb els municipis de Terrassa, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Sentmenat i Castellbisbal. En aquests moments participen en el projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb quatre escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi i Rubí amb cinc escoles.
Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d'àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s'han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s'ha arribat a 272 famílies amb dificultats.
Com funciona el projecte?
Un cop acabat el servei diari del menjador de l'escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complets en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L'aliment cuinat que no ha estat servit, i que s'ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s'etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats. Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.
Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l'oferta d'aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l'aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.
10.000 àpats en dos cursos: les xifres del projecte vallesà Recooperem per a famílies vulnerables
Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis i s'està treballant per teixir una xarxa molt més àmplia i eficient
ARA A PORTADA
Publicat el 08 de setembre de 2017 a les 11:24
Actualitzat el 08 de setembre de 2017 a les 11:32