Buscant un nou marc normatiu per als polígons industrials

Una sessió de la Cambra recalca que l'associacionisme d'aquests recintes pot facilitar l'activitat empresarial

Publicat el 14 de juliol de 2012 a les 13:29
Francesc Ribera ha parlat sobre els polígons industrials Foto: La Torre

La Comissió d'Infraestructures i Mobilitat de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha organitzat un fòrum dedicat a la gestió dels polígons industrials. La sessió, liderada pel vicepresident de la comissió, Pere Masachs, ha comptat amb una quinzena d'empresaris membres de la comissió i la participació com a ponent de Francesc Ribera, director de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC). L'objectiu de la trobada ha estat oferir una visió actualitzada i aclaridora sobre el paper dels polígons industrials, unes infraestructures on s'ubiquen moltes empreses i que són clau per a la competitivitat del teixit industrial català.

Al principi de la seva intervenció, Francesc Ribera ha dimensionat els polígons industrials i ha explicat que Catalunya disposa d'unes 1.900 àrees industrials, que ocupen una superfície total de 35.000 hectàrees de sòl industrial.

Del total de superfície que ocupen els polígons, 16.700 hectàrees es troben a la Regió Metropolitana de Barcelona, fet que representa un 20% del sòl urbanitzat de la Regió Metropolitana. Respecte la importància dels polígons industrials en els recursos públics, Ribera ha remarcat que entre un 25% i un 50% dels impostos que recapten els ajuntaments provenen de les empreses ubicades en polígons.

Les problemàtiques dels polígons
El director de l'UPIC ha dedicat una part important de la seva ponència a explicar les incidències que afecten als polígons industrials, sovint poc conegudes pel gran públic. En aquest sentit, Ribera ha fet referència al fet que l'activitat dels polígons industrials està minvant, motivada per la situació de crisi que travessa l'economia.

Segons Ribera, l'actual situació d'entorn provoca que algunes de les deficiències cròniques que ja patien els polígons industrials, com són la neteja, el manteniment i la seguretat, s'estiguin agreujant de manera incipient. Segons ha apuntat el representant de l'UPIC, els polígons industrials presenten set problemes principals:

· Existència d'un excés de sòl, però amb característiques, ubicacions i preus que no es corresponen amb la demanda existent. En aquest punt, Ribera s'ha referit al preu del mercat immobiliari industrial, que ha sofert caigudes de més del 50% en els darrers 3 anys. A més, i en relació al lloguer de naus industrials, Ribera afirma que el ritme d'abandonaments està superant al de l’ocupació durant quatre anys consecutius.
· Deficiències urbanístiques, que generen conflictes de coexistència entre polígons i àrees residencials
· Carència de les infraestructures necessàries al voltant dels polígons, que impedeixen el correcte desenvolupament de l'activitat empresarial en les mateixes
· Legislació mediambiental amb un elevat grau d'exigència, que dificulta el seu compliment i suposa un fre per al desenvolupament dels polígons
· Important degradació del seu estat pel que fa a la conservació i manteniment
· Elevat grau d'inseguretat, motivada pel seu aïllament
· Traves administratives, que dificulten la rapidesa de les resolucions

El director de la UPIC ha remarcat que gairebé un 10% dels polígons industrials no té assegurat el subministrament elèctric, situació sobre la qual la UPIC rep nombroses consultes i queixes. Les consultes rebudes es focalitzen també en les deficients connexions i accessos, així com en la qualitat de les telecomunicacions.

Davant del conjunt d'incidències, el ponent ha apuntat la importància de crear una normativa reguladora específica per als polígons industrials catalans. En aquest sentit, ha explicat que la manca de normativa actual ha provocat que normes que regulen altres àmbits hagin fet mencions específiques als polígons industrials, tot i que sovint ha estat de forma parcial i sense una visió global sobre les problemàtiques que incideixen en aquestes infraestructures.

Segons Ribera, és necessari un nou marc normatiu que permeti establir els mecanismes per assegurar la implantació i la continuïtat dels diferents subministraments i serveis als polígons industrials.

La importància de l’associacionisme
Al final de la seva intervenció, Francesc Ribera ha remarcat la importància de l'associacionisme en l'àmbit dels polígons industrials, donat que la unió entre els empresaris permet una gestió més eficient dels polígons i, sobretot, de les seves problemàtiques.

Segons el ponent, l'associacionisme en els polígons industrials permet tenir un representant visible i de referència, que facilita el diàleg amb l'administració. A més, el director de la UPIC ha apuntat que és important que des de l'àmbit associatiu es defineixin els objectius i les prioritats de cada polígon, i que posteriorment es reflecteixin en els seus estatuts.