Menys delictes i més detinguts. Aquest és el balanç del Consell de Seguretat Municipal de Terrassa, en què aquest dimecres Policia Municipal, Bombers i Mossos d'Esquadra han exposat l'estat general de la seguretat a la ciutat. Entre gener i agost de 2024 es confirma una tendència a la baixa dels delictes contra el patrimoni a la ciutat, amb una davallada del 9,2%, respecte del mateix període de l’any passat.
Concretament, els delictes de robatori amb força han disminuït un 18,8%, mentre els robatoris amb violència o intimidació, s’han reduït un 6,2%. El delicte contra el patrimoni tipificat com a "estafa" se situa en aquests moments com el tercer major delicte entre aquestes infraccions, amb 1.257 delictes registrats; seguit només dels furts, que representen un 37,4% amb 3.457 delictes; i dels danys amb 1.646 delictes, que representen un 17,8% del total.
Durant la sessió del Consell de Seguretat, tant la Policia Municipal com els Mossos d’Esquadra han vinculat aquesta tendència a la baixa amb les estratègies marcades entre ambdós cossos policials, fruit de la coordinació per abordar problemàtiques concretes a Terrassa.
En aquest sentit, la regidora de seguretat, Patricia Reche, ha valorat positivament que aquesta tendència a la baixa "sigui, en part, resultat de la feina conjunta entre els cossos de seguretat de la ciutat, així com el treball amb la Fiscalia de Terrassa" i ha afegit: "tot i aquestes xifres, és evident que hem de continuar treballant per garantir la màxima seguretat de tota la ciutadania per reduir encara més els fets delictius i afavorir la percepció de la seguretat a la ciutat".
Un d'aquests vessants a resoldre és la ciberdelinqüència. Els casos han pujat un 23,7%: s’han passat de registrar 1.585 fets en aquest període, respecte als 1.960 registrats en el període actual. Entre aquests fets comesos a l’espai virtual trobem estafes bancàries amb targetes o estafes informàtiques, per exemple. Sobre els delictes contra la llibertat sexual, i concretament en les agressions sexuals comeses en entorns d’oci, del setembre de 2023 a l’agost de 2024, es detecta una tendència a la baixa a partir del mes de gener.
D’altra banda, pel que fa a les detencions derivades d’incidents i investigacions criminals han augmentat un 19,4%. Segons el consistori, la xifra demostra el funcionament de l'estratègia coordinada de Mossos d’Esquadra i Policia Municipal de Terrassa, que també està enfocada en l’estudi de la problemàtica derivada de la multireincidència. Una situació que també s’aborda necessàriament des d’altres institucions i amb una perspectiva transversal.