Els 'Premis Vinari' valoraran els vins catalans

El certamen del diari Vadevi.cat, de propietat terrassenca, es converteix en el primer concurs de vins d'àmbit nacional adreçat exclusivament als elaboradors del Principat

Publicat el 12 de maig de 2013 a les 19:50
Hi ha concursos de vins d'àmbit local i/o temàtics, com el Concours Mondial du Sauvignon.

Els Premis Vinari, el primer concurs dels Vins de Catalunya, els convoca VADEVI.cat, el diari especialitzat en vins catalans del Grup Nació Digital, amb la col·laboració d'altres mitjans especialitzats del país, com la revista Cupatges, i el suport de les institucions de Catalunya: Departament d'Agricultura de la Generalitat i Institut Català de la Vinya i el Vi, a més de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, seu del concurs. Vadevi.cat, dirigit per Joan Nebot, té com a principals accionistes a periodistes terrassencs com Salvador Cot.

Els tastos i l'avaluació dels vins participants s'organitzaran en una fase prèvia i una final. A la fase prèvia es convocaran diverses sessions de tast, en funció del nombre de vins participants, en què el jurat, format per professionals, sommeliers, enòlegs o premsa especialitzada, tastaran a cegues els vins. D'entre aquests vins tastats, els que obtinguin les puntuacions més altes passaran al tast final.

A la tardor es farà el tast final, en què una vintena de tastadors de prestigi tastaran i puntuaran els vins preclassificats per definir la puntuació final i els premis en una sola sessió.

Amb els premis decidits al tast anterior, però mantinguts en secret per l'organització, es convocarà una gala d'entrega de premis al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès, on es farà l'entrega del premis en una ceremònia orientada a assolir una gran repercusió mediàtica.

Els concursos de vins, el prestigi de la imparcialitat

Per primera vegada, Catalunya disposarà d'uns premis en què es reconeixerà i es donarà difusió de la qualitat dels vins que s'hi elaboren.

Tots els països elaboradors de vi tenen els seus propis certàmens, guies, actes, etc, per promoure els vins locals. Es tracta que la prescripció dels vins locals es faci des de casa i no des d'altres indrets, especialment si aquests indrets també elaboren els seus propis vins, als quals, lògicament, afavoreixen.

Els concursos tenen, a més a més, el valor afegit de la imparcialitat, atès que es tasta i es valora els vins a cegues, sense que els tastadors coneguin quin vi estan puntuant.

Catalunya és l'únic indret del món que, essent un país elaborador i exportadors de vins, s'hi consumeixen més vins forans que locals. És per això que cal reforçar la difusió dels nostres vins al mercat català, perquè un marge ampli fer-hi créixer les vendes.