Els xixonencs, saviesa valenciana arrelada a Terrassa

La familia Planelles ha portat al Vallès la fórmula per fer una bona orxata o un bon torró de Xixona. De fet, aquest encara s’elabora a Xixona, d’on obté la denominació d’origen

Publicat el 17 de gener de 2010 a les 23:02
Parlar d’una bona orxata, d’un bon gelat o de torrons de qualitat a Terrassa és parlar d’Els Xixonencs, una tradició i un saber fer que roman en mans de la família Planelles des de fa més d’un segle. El negoci el va iniciar Heliodoro Planelles, nascut a la població alacantina de Xixona i que es dedicava a elaborar torrons, però “com molts altres en aquella època, havien de buscar-se la vida en altres indrets, de manera que agafaven un carro i el tren i anaven per tot Espanya a vendre torró”, recorda el seu besnét i actual gerent, Ramon Planelles. D’aquesta forma, l’Eliodoro va arribar a Terrassa per primer cop l’any 1895.

Això es va fer fins a mitjans del segle XX i la tradició va saltar de generació. L’any 1954, l’avi d’en Ramon, Manel Planelles, va decidir plantar arrels al Vallès i va comprar una casa al carrer Cremat de Terrassa (l’actual ubicació de la botiga). Alhora, va ampliar el negoci cap als gelats. D’aquesta manera ha arribat l’empresa a mans de la quarta generació, amb la tradició dels torrons, els gelats i l’orxata ben interioritzada. “Quan era petit jugava a la porta del carrer, però m’agradava entrar i mirar com feien els gelats, com despatxaven la gent... És una cosa que la portes a la sang. I si a sobre és una forma de guanyar-te la vida, tens molt clar que vols seguir amb el negoci familiar”, afirma en Ramon.

Un establiment de referència
Els factors que han fet possible l’èxit i el prestigi d’aquest negoci són diversos: el temps i la qualitat. “El fet d’estar especialitzats en un parell de productes, i que ens agrada fer-ho bé, això la gent ho valora i quan els tasta veu que són productes de qualitat. A més, hi ha la garantia de tots aquests anys”, afirma l’actual propietari.

Però quin és el secret d’aquesta qualitat? Segons en Ramon, la clau cal buscar-la en la selecció de la matèria primera, que en el cas dels torrons és ametlla, mel i sucre. “Has de comprar el millor que trobes al mercat, quan busquem la matèria primera no ens fixem en el preu, mirem que aquella sigui la millor ametlla”.

D’altra banda, també hi influeix el fet que a Els Xixonencs mantenen un procés d’elaboració tradicional. “És com quan fas una olla de brou: el brou, com més bulli, més substància tindrà. I això és qüestió de temps. El problema és que el temps és precisament el que es vol reduir en un procés industrial i nosaltres això ho conservem”.

Seguint aquest mètode, Els Xixonencs són especialistes en l’elaboració de torrons, especialment els clàssics, com són el de Xixona i el d’Alacant. A més, ofereixen una àmplia gamma d’especialitats, com ara el de crema i el de xocolata. Però no tots els torrons es queden al Vallès, ja que, des de fa més de quatre dècades, la botiga ofereix un servei d’enviament dels productes a l’estranger a petició dels clients que volen obsequiar amics o familiars.

Als mesos de març i abril, la decoració de l’establiment es renova completament per acollir els gelats, els granissats i l’orxata. De fet, aquesta última s’elabora també pel mètode tradicional valencià, extraient tota la substància a la xufa. Quant als gelats, són el producte que més espai dóna a la creativitat, de manera que l’estiu passat van presentar novetats innovadores, com el gelat de galeta Maria, el de te verd i el de cacauet amb xocolata.

Encarant la crisi
Durant el 2009, la crisi va passar gairebé de llarg d’aquest negoci egarenc. En Ramon Planelles afirma que van aconseguir mantenir el descens en un 3-4%. Però l’empresari i artesà no és tan optimista per aquest 2010. No obstant això, més que la crisi, la bonança de temps és el que més influeix en les vendes, segons en Ramon. Les altes temperatures de principis de desembre ha retardat les compres de torrons, però en canvi el bon temps va animar i mantenir les vendes a l’estiu.