
Fa vuit mesos Cristina Vargas (30 anys) i tres terrassencs més (Meritxell Castillo, Carlos Díaz i Jaume Rubió) materialitzaven la seva idea: una plataforma en línia especialitzada en posar en contacte agències i companyies que volen organitzar esdeveniments d'empresa amb proveïdors i serveis. Optievents va guanyar el premi Yuzz Sant Cugat 2012 que reconeix la idea més innovadora amb base tecnològica. Establert a l'edifici d'Esade Creapolis, un equip de dotze persones poleix una eina que ja compta amb 500 empreses registrades. Gratuïta per als usuaris, inclou una revista en línia i tres guies: de proveïdors, una de temps lliure i la de restaurants. Fargas, que no para mai de fer coses, recorda que els esdeveniments són una "part molt important per fer soroll i donar a conèixer la teva marca".
En què heu innovat?
Fins ara les plataformes de proveïdors per a esdeveniments eren classificats: "vull un càtering a Barcelona" i tenies un llistat. Hem innovat amb una aplicació web en què l'usuari indica quines necessitats té: contesta de manera molt àgil un qüestionari, el localitzador li filtra els proveïdors més adequats i amb un sol clic es posa en contacte amb ells i els demana pressupost. Optimitzem recursos econòmics i temps amb els proveïdors que necessites per a un esdeveniment: flors, carpes, càtering, allotjament.. Vas marcant caselles i en un minut ho tens. Un cop l'usuari contacta amb els proveïdors, l'organitzador surt, som com intermediaris. L'esdeveniment acaba sent convencional, la innovació està en la recerca de proveïdors.
Els clients són de diferents sectors?
Sí, tenim agències d'organització d'esdeveniments i de comunicació, secretàries de direcció, product managers i departaments de màrqueting i comunicació i professionals que han d'organitzar un esdeveniment.
Us voleu consolidar a l'estat en un any. No sou massa ambiciosos?
Ara estem explotant la zona de Catalunya i obrint les portes a Madrid i el primer any volem ser a les principals ciutats espanyoles i, un cop establerts a l'estat, fer el salt internacional.
L'expansió és més fàcil perquè l'eina és en línia?
No, perquè en una fase d'explotació necessites molta gent de contingut que el vagi introduint diàriament, som més de 3.000 proveïdors a Catalunya i això ho has d'anar obrint a tot l'estat, després els comercials han de ser a cada ciutat.
Per què us heu establert a Sant Cugat i per què en aquest edifici d'Esade Creapolis?
Aquí els emprenedors tenim un suport molt important i en quant a ubicació, quan tens molts clients de Barcelona i t'has de moure, és un punt més cèntric que no pas Terrassa. I som a Esade Creapolis perquè vam guanyar un concurs i ens van donar sis mesos a la part d'emprenedoria i després vam agafar un despatx propi. És un centre d'innovació on es generen moltes sinergies amb networking i per al nostre portal és com una llançadora dels projectes.
Espereu beneficis a curt o a llarg termini?
Doncs més aviat a curt termini, perquè a Internet sempre és millor créixer poc a poc però fent les coses bé. De moment estem molt contents perquè estem tenint molta acceptació per part dels usuaris i això ens està donant molt bon posicionament, cosa que és important.
Fa poc vau fer la presentació oficial amb Leopoldo Abadía, el gurú mediàtic de la crisi. Què li va semblar el vostre projecte?
Li va encantar, des del primer moment ens ha donat molt suport. Li va agradar que a l'hora de buscar els socis fundadors es busqués el perfil del director financer.
L'emprenedor neix o es fa?
Es porta a dins, és qüestió d'actitud, amb l'experiència creixeràs de la millor manera possible. D'idees en té tothom però poca gent les fa realitat...
Falten diners o valentia?
Ni una cosa ni l'altra, es qüestió de caràcter i actitud, t'ha d'agradar, això és com qui li agrada molt cantar i ho fa molt bé i un altre que per molt que eduqui la veu mai tindrà aquella veu. Les excuses no valen, els diners són una part molt important però si en tens ganes i lluites... No esperis arribar, treballar vuit hores i cobrar el sou de la teva vida en pocs mesos.
Els emprenedors sou una oportunitat per sortir de la crisi?
Som els que tenim una oportunitat més gran de promoure aquest país i aixecar-lo una mica. Ara s'ha posat molt de moda, és com un boom, tothom ho és...
Com es pot detectar els qui van de farol?
Perquè la idea mai acaba sortint a la realitat, passen anys i es queden estancats.
Com es troba l'emprenedoria a Terrassa i comarca?
S'està promovent molt però la crisi està fent mal a nivell mediàtic, només s'explica el que interessa, a darrere hi ha molta gent que es mou i que li va bé, gent que està emprenent un projecte i acabarà fent-lo molt gran. Tots sabem que hi ha crisi, però conec emprenedors que han arrencat projectes en temps de crisi i no se'n parla.
Què ha de tenir un esdeveniment per ser perfecte o ideal?
Organització, la logística és bàsica i també el timming. Pel que fa a la creativitat, depèn de com es treballi tindrà més o menys èxit.
Com es pot aplicar la creativitat en un esdeveniment?
Des de com captar l'atenció dels assistents que han de venir a com fer diferent una reunió comercial, que no sigui avorrida sinó participativa i la gent acabi motivada.
A banda de la consolidació, teniu altres projectes de futur?
Ja estem pensant en fer una eina de seguiment per poder valorar la tasca dels proveïdors.