La «desatenció» de Ca n'Anglada i les propostes per recuperar la normalitat centren el Ple de juliol

Debat intens en un ambient d'entesa a l'última sessió abans de l'aturada de l'activitat de l'Ajuntament a l'agost

El ple s'ha celebrat aquest divendres de forma telemàtica.
El ple s'ha celebrat aquest divendres de forma telemàtica. | ND
24 de juliol de 2020, 14:00
L'Ajuntament de Terrassa ha celebrat aquest divendres el ple ordinari del mes de juliol de manera telemàtica. La sessió, l'ordre del dia del qual constava de 33 punts, s'ha allargat durant X hores i ha constat d'acords i debats a parts iguals. D'aquesta manera, diverses propostes han estat aprovades per unanimitat, i altres han encetat el debat entre forces, com la "desatenció" del barri de Ca n'Anglada.

Dels vuit primers punts, a excepció del punt 2 -en què s'ha abstingut l'oposició en bloc- i del punt 7, en què s'ha abstingut Ciutadans, tots han estat aprovats amb unanimitat. D'altra banda, tots els grups municipals han votat a favor de la participació de Terrassa a la Xarxa de Ciutats Eurocities i l'adhesió de la ciutat al Manifest de la Red Innpulso i a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana. 

També han estat aprovades l'ampliació de la superfície del Parc Natural de Sant Llorenç i una proposta per millorar la tramitació de les denúncies policials. Aquesta última l'ha presentat Ciutadans "perquè no es torni a repetir una situació" com el que va tenir lloc durant el confinament i que segons l'oposició, encara no ha estat solucionat. En aquest sentit, Ballart ha acusat al PSC de "mentides" per insinuar que ha retirat denúncies i ha assegurat "trobar-se cansat de calúmnies".

Dels acords de Junta de Portaveus que s'han anunciat al Ple, algun dels més destacats són la petició d'ampliar els serveis a Correus per restablir els horaris previs de la pandèmia, tornar l'import dels tiquets de transport públic en desús durant el confinament, dotar de més fons les oficines d'estrangeria i instar les administracions competents a treballar per una futura connexió entre Terrassa i l'aeroport del Prat a través de l'R4. D'altra banda, Tot per Terrassa, Esquerra Republicana i Junts per Terrassa han unit forces per denunciar el suposat espionatge a diversos membres del Govern i de partits independentistes.

D'altra banda, també ha estat aprovada per unanimitat una proposta del PSC per crear un Patronat de Comerç i Turisme de Terrassa, una eina, ha explicat el regidor Amadeu Aguado, que pretén ser un òrgan estratègic per canalitzar i redefinir espais de participació per la projecció del sector. 

El mateix grup socialista ha exposat el pla d'actuació "Frenem el virus, reactivem l'educació", un paquet de vuit mesures que pretén incentivar la inclusió educativa, la seguretat als centres escolars i la injecció de fons al sector en el context de postpandèmia. La proposta ha estat aprovada per unanimitat després que la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, hagi remarcat el paper de l'educació.



Tot per Terrassa, Esquerra Republicana i Junts per Terrassa han impulsat una proposta per rebutjar les intencions d'Hisenda, qui pretén finançar-se amb superàvits locals. En cas de ser així, el seu import seria retornat en un termini de 10 anys que començaria al 2022. Així, amb un Pla de Xoc ja aprovat, el ple ha votat per unanimitat que la ciutat disposi amb el seu superàvit de 6,5 milions "per tenir més capacitat econòmica" contra la crisi del coronavirus.

La "desatenció" de Ca n'Anglada, a debat

Manuel Medina, representant de l'Associació de Veïns de Ca n'Anglada, ha entrat a la videoconferència com a convidat per denunciar la "degradació i desatenció" del barri i acusar l'Ajuntament de "no executar els plans que aprova". En aquest sentit, s'ha referit a les qüestions que el Ple egarenc va aprovar el juny del 2018 i el febrer del 2020, amb un total de 35 projectes que pretenien dinamitzar el barri, afavorir-ne la cohesió social, la inclusió i el civisme.

Per això, ha manifestat la seva "tristesa" amb vista a que el Consistori "no vol un futur pels veïns del barri", ha assegurat. En la mateixa direcció, ha assegurat que quan es tracta de repetides accions incíviques "s'ha de mitjançar, i sinó, s'ha d'actuar". L'oposició, que ha fet valer el dur discurs de Medina, ja va instar el govern, al mes de febrer, a aplicar les propostes emmarcades en el pla Futur Ca n'Anglada.

El primer a parlar ha estat David Aguinaga, de Ciutadans, qui ha assegurat que el cas de Ca n'Anglada "és extrem". Miquel Samper, de Junts per Terrassa, ha recordat que al setembre el seu grup -"tornarà a posar sobre la taula" els problemes del barri per resoldre "un problema d'inexecució".

El PSC ha reclamat "cohesió jurídica i actuacions policials" per protegir els veïns de "continuades accions incíviques i d'inseguretat" en determinades zones i locals del barri. En aquest sentit tota l'oposició ha posat un bar en el punt de mira a causa dels "moltíssims antecedents de problemes i situacions d'incivisme" suposadament provocades pels seus clients i la inacció dels propietaris.

Rosa Melgares ha parlat en representació del govern per excusar-se assegurant que la pandèmia i una malaltia del Síndic havien endarrerit les actuacions. Tot i això, ha anunciat una reunió amb serveis jurídics i oposició per "prendre decisions", fent palès que l'executiu és conscient de la situació i la vol revertir. Aguinaga ha tornat a prendre la paraula per demanar "accions en comptes de plans".