La recollida d’oli domèstic s’ha incrementat un 64% el 2009 gràcies als nous contenidors

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental fa un balanç positiu de la prova pilot de recollida d’oli domèstic a 11 municipis de la comarca

Publicat el 17 de febrer de 2010 a les 18:17
El Vallès Occidental ha recollit durant l’any 2009 un total de 19.190 quilos d’oli domèstic. Això suposa un increment del 64% respecte l’any 2008 quan es van recollir 11.724 quilos. Aquest augment de la recollida respon a una major recollida a les deixalleries –que han recollit 1.329 quilos més- però sobretot per l’entrada en funcionament dels 27 nous contenidors de recollida d’oli domèstic que el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha instal·lat als carrers d’onze municipis de la comarca i que han recollit un total de 6.137 quilos.

Amb aquesta acció pionera, el Consorci ha apostat pel reciclatge d’un dels residus domèstics més contaminants i, a la vegada, un dels que té menys recollida selectiva. I tal com apunta el president del Consorci, Joan Carles Sànchez, “s’ha aconseguit un important augment de la recollida d’aquest residu i això ens porta a fer un balanç positiu de la prova pilot que vam iniciar al mes de juny. Estem convençuts que aquesta és una bona fórmula per apropar les instal·lacions de recollida d’oli a la ciutadania i per això seguirem buscant línies de subvenció per fer noves accions i evitar que es llenci l’oli a l’aigua. També tenim l’objectiu de fer accions de sensibilització a la població”. Sànchez ha felicitat la ciutadania “pel bon ús dels contenidors i per contribuir a la recollida d’un producte que pot ser contaminant però que, per altra banda, es pot valoritzar i reaprofitar fàcilment, transformant-lo per exemple en biodièsel”.

La prova pilot del Servei Comarcal de Recollida d’Oli Domèstic s’ha fet a Barberà del Vallès, Gallifa, Matadepera, Montcada i Reixac, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Els 27 contenidors que s’han instal·lat als carrers d’aquests municipis s’han sumat als punts de recollida d’oli domèstic que ja hi havia a les deixalleries de la comarca i als contenidors que també han instal·lat alguns altres municipis.

L’empresa de reinserció sociolaboral CIPO s’ocupa de la recollida de l’oli, la seva transferència d’ampolles a contenidors de grans dimensions (1.000 litres) i la neteja i el manteniment dels contenidors i els seus voltants. Aquests contenidors són enviats finalment a l’empresa que transformarà l’oli en biodièsel.

El reciclatge de l’oli domèstic i vegetal

Des de l’antiguitat l’oli ha centrat la dieta mediterrània, i encara ara és un dels aliments més utilitzats a totes les cuines del nostre país. Actualment es consumeixen a les nostres llars 600.000 tones d’oli a l’any, que equival a 15 litres d’oli per persona.

La qüestió és què se’n fa de tot aquest oli després d’utilitzar-lo ja que la majoria de vegades s’aboca per l’aigüera. En aquest moment l’oli deixa de ser un aliment per convertir-se en un residu molt contaminant. Degut a la seves característiques i sobretot a la seva important insolubilitat en aigua, provoca una sèrie de problemes mediambientals a tenir en compte. Fins fa pocs anys, l’únic procediment conegut per la població per a reciclar oli, era la seva utilització en la fabricació de sabons. Però, amb els avanços tecnològics, es pot transformar un residu brut i contaminant en un combustible net i respectuós amb el medi ambient: el BIODIÈSEL.